Помпео: Русија мора да оконча окупацију Крима

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит "Русија и Крим - заувек заједно"
Графит Русија и Крим - заувек заједно  - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка није и никада неће признати руски суверенитет над Кримом и зато позивамо Русију да оконча окупацију над тим полуострвом, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Као што се наглашава у нашој ‘Кримској декларацији’ усвојеној у јулу 2018. године, Вашингтон не признаје и никада неће признати руске претензије на суверенитет над овим полуострвом. Позивамо Русију да оконча окупацију Крима”, изјавио је амерички званичник.

Претходно је амерички председник Доналд Трамп на још годину дана продужио санкције Русији, уведене због ситуације на Криму у марту 2014. године.

По његовим речима, деловање и политика Русије, укључујући анексију Крима и примену војне силе у Украјини, и даље представљају необичну и екстремну претњу националној безбедности и спољној политици САД.

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаРуски граничари поред ограде подигнуте на Криму на граници са Украјином
Помпео: Русија мора да оконча окупацију Крима  - Sputnik Србија
Руски граничари поред ограде подигнуте на Криму на граници са Украјином

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина као и раније сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење са Русијом.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено”.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала