Русија: Одговорни за злочине ОВК морају бити кажњени независно од политичке функције

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Источном економском форуму у Владивостоку
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Источном економском форуму у Владивостоку - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да сва лица која су одговорна за злочине такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) морају бити сурово кажњена независно од тога да ли и које функције тренутно обављају у Приштини.

Како је рекла, Русија сматра да је већ одавно наступило време да Специјални суд за ратне злочине ОВК изнесе конкретне оптужбе, будући да је то тело основано још 2017. године под окриљем ЕУ, са циљем да се казне сви одговорни за киднаповање и незакониту трговину људским органима.

Она је подсетила и да је као „импулс“ за стварање Специјалног суда за злочине ОВК послужио извештај Дика Мартија о трговини људским органима српског становништва на територији Косова, који је представљен јавности још 2010. године.

„Тема нелегалне трговине људским органима мора да остане предмет константне пажње светске јавности. Тренутно о концу виси репутација међународног правосуђа и ЕУ као гаранта да ће Суд испунити своје обавезе“, рекла је Захарова на редовном брифингу у Москви.

Подсетимо, како су раније пренели медији, тужилац Специјалног суда за злочине ОВК обавестио је председника тог суда да је спреман да подигне оптужнице.

Тада је из Специјалног суда саопштено да ће садржај оптужница остати поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала