Срби се лече из фотеље: Бесплатни савети лекара путем интернета - први пут у региону

© Фото : PixabayДоктор
Доктор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лекарски савети више нису везани искључиво за ординације, сада могу да се добију и на интернету – бесплатно. Путем сајта и апликације Лекаринфо грађани могу да ступе у директан контакт с докторима и да добију проверене информације о било којој здравственој дилеми.

Комуницирање с лекаром је једноставно. Апликација и сајт имају посебан сервис под називом „Ординација“ који пружа две могућности - постављање питања путем имејла или заказивање видео или аудио консултације са лекаром.

Одговор на бесплатно питање путем имејла добија се у року од 24 сата од лекара опште праксе. Ипак, није сваки здравствени проблем лако решив. Уколико је проблем захтеван и разговор са специјалистом потребан, могуће га је обавити путем видео или аудио консултације која се наплаћује.

© Фото : ЛекаринфоУ „ординацији“ можете да поставите бесплатно питање или закажете консултацију.
Срби се лече из фотеље:  Бесплатни савети лекара путем интернета - први пут у региону  - Sputnik Србија
У „ординацији“ можете да поставите бесплатно питање или закажете консултацију.

У овај пројекат тренутно је укључено око 15 лекара различитих специјалности, од којих су четворица стални, а остали се мењају.

Др Гугл – лоша опција

Сајт и апликација Лекаринфо настали су пре 10 година са намером да људи који претражују интернет у потрази за здравственим информацијама и саветима дођу до адекватних, стручних савета.

„Врло често имамо др Гугла где људи сами траже неке симптоме, терапију, дијагнозу, па уђу у параноју -  постају хипохондри. Суштина је да то не треба да раде. Они нађу информације које су им непотребне. Свако има свој проблем и зато треба да комуницира са лекаром. То је била суштина, да се посветимо сваком кориснику понаособ“, објашњава др Владимир Живковић, директор удружења Лекаринфо.

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаУ овај пројекат тренутно је укључено око 15 лекара различитих специјалности.
Срби се лече из фотеље:  Бесплатни савети лекара путем интернета - први пут у региону  - Sputnik Србија
У овај пројекат тренутно је укључено око 15 лекара различитих специјалности.

Потреба за лекарима на интернету

Првобитна замисао била је да лекари на сајту објављују корисне здравствене чланке. Међутим, људи су масовно почели да пишу коментаре на те текстове и да постављају питања. Тада су лекари схватили да је директна комуникација између лекара и пацијента преко интернета неопходна.

Ипак, Живковић наглашава да ништа не може да замени клинички преглед, али додаје да овакав вид комуникације помаже у решавању здравствених недоумица и проналажењу адекватног решења за проблем.

„На пример, контактира нас хронични пацијент који је променио терапију, па није сигуран да треба да осећа одређене симптоме. Такође, обраћају нам се људи који су радили лабораторијска испитивања,  лекар им ради тек за неколико дана, па желе да знају какви су им резултати и да ли морају да се хитно јаве лекару или не. Ми само дајемо савете и консултујемо те људе шта да раде“, каже Живковић.

Он додаје да људи који посећују сајт читају текстове о коронавирусу али да није било људи који су се јављали са тим симптомима.

Сајт дневно посети око 20.000 људи, а јављају се углавном хронични пацијенти и они са уролошким и гинеколошким проблемима, које је срамота да оду код лекара. У року од 24 сата, лекар опште праксе одговори на 30 до 40 питања.

© Фото : ЛекаринфоЛекари су схватили да је директна комуникација између лекара и пацијента преко интернета неопходна.
Срби се лече из фотеље:  Бесплатни савети лекара путем интернета - први пут у региону  - Sputnik Србија
Лекари су схватили да је директна комуникација између лекара и пацијента преко интернета неопходна.

На сајту се могу наћи и текстови о здравој исхрани, болестима, терапијама и лековима, али и тест за рано откривање рака дојке – „Процени ризик“.

Иако у свету постоје овакви сервиси, у нашем региону Лекаринфо је први и једини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала