Лазански испратио на вечни починак последњег маршала СССР-а

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоследњи испраћај бившег министра одбране Русије Дмитрија Јазова
Последњи испраћај бившег министра одбране Русије Дмитрија Јазова  - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњи маршал СССР-а Дмитриј Јазов био је један од најистакнутијих совјетских војних команданата, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов на комеморацији Јазову, којој је присуствовао и амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

Према речима Герасимова, последњи маршал СССР-а цео свој живот је посветио војсци.

„Дмитриј Јазов је био свестрана особа. Написао је много књига и песама“, подсетио је начелник Генералштаба.

Герасимов је истакао да је Јазов као начелник и командант био веома захтеван, али у првом реду према себи. Сви који су служили у време када је он био командант и министар одбране, сматрају се његовим ученицима, рекао је он.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу на опроштајној церемонији
Лазански испратио на вечни починак последњег маршала СССР-а  - Sputnik Србија
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу на опроштајној церемонији

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је на опроштајној церемонији изјавио да се Јазов није променио када су у земљи настала тешка времена, и да је остао доследан својим убеђењима.

„Данас се опраштамо с Дмитријем Јазовим, човеком, који је цео живот остао одан свом послу, својој земљи и свему, што представља историја Русије и Совјетског Савеза“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, Јазов се у тешком периоду није променио и ушао је у историју Русије.

Након опроштајне церемоније, Дмитриј Јазов је сахрањен на војном гробљу у предграђу Москве уз војне почасти.

Сахрани је, поред званичника Министарства одбране, присутвовало око 1.500 људи, међу којима су његови рођаци, пријатељи, ученици и колеге.

Дмитриј Јазов - Sputnik Србија
Шта је последњи маршал СССР-а говорио о Горбачову, Јељцину и Путину

Биографија Дмитрија Јазова

Дмитриј Тимофејевич Јазов рођен је 8. новембра 1924. године у селу Јазово у Омској области, у сељачкој породици. Након завршетка војне академије 1942. почиње да ради у војсци. Од јула 1942. до маја 1945. командовао је водом на Волховском и Лењинградском фронту.

После рата наставио је војну каријеру, прешао пут од команданта чете до команданта армије. Седамдесетих година прошлог века руководио је одељењем Главне кадровске управе Министарства одбране, а затим постао први заменик команданта трупа Далекоисточног војног округа.

Од јануара 1979, Јазов је био командант Централне групе снага, а од фебруара 1979 – овлашћеног за боравак совјетских трупа у Чехословачкој Владе СССР-а.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на прослави 90. рођендана Дмитрија Јазова
Лазански испратио на вечни починак последњег маршала СССР-а  - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин на прослави 90. рођендана Дмитрија Јазова

У периоду 1980-1984. командовао је трупама Средњеазијског округа. Од 1984. до 1987. године – Далекоисточног војног округа.

Од јануара до маја 1987. Јазов је био заменик министра одбране СССР-а за кадрове и начелник Главне кадровске управе Министарства одбране СССР-а. Након тога дошао је на чело Министарства.

Године 1991. подржао је Државни комитет за вандредно стање и био ухапшен, али је касније ослобођен и амнестиран. Преминуо је 25. фебруара у 96. години.

Након оставке био је на функцији генералног инспектора Министарства одбране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала