Турска поново прети војном операцијом у Идлибу

© AP Photo / STRТурске трупе и артиљерија припремају се за операције у Сирији
Турске трупе и артиљерија припремају се за операције у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска није задовољна предлозима Русије о решавању ситуације у сиријском Идлибу и инсистира на потпуној реализацији Меморандума из Сочија, иначе ће војска започети операцију, изјавио је портпарол владајуће турске Партије правде и развоја Омер Челик.

 

Турска је на преговорима са Русијом у Москви инсистирала да се сиријска војска повуче из зоне деескалације Идлиб, јер би у противном случају Анкара могла да прибегне војним дејствима, рекао је Челик.

„Руски предлог о Идлибу и мапа (зоне деескалације) не одговарају нашим очекивањима и у супротности су са Споразумом из Сочија“, сматра Челик и додаје да сиријске снаге треба да се повуку на положаје одређене тим Споразумом.

„Рок који смо дали режиму (сиријској влади) истиче. После тога ће наша војска учинити све што је потребно. Ако се снаге режима не повуку са границе одређене Споразумом из Сочија, наша војска спремна је (да почне операцију)“, истакао је Челик.

Према његовим речима, Анкара и Москва сада преговарају о датуму састанка председника двеју земаља о ситуацији у Идлибу.

Деца поздрављају турске војне снаге у месту Санлиурфа у близини границе са Сиријом - Sputnik Србија
Помпео: Расте могућност уласка Турске у рат у Сирији - Америка спремна да помогне

„Предложили смо приближан датум како бисмо се састали и што пре решили проблем. Раније смо са Русијом све лако решавали, али сада смо стигли до тачке у којој смо се заглавили. Морамо то да превазиђемо, на томе се ради“, додао је турски политичар.

Ситуација у Идлибу

Прва фаза руско-турских преговора одржана је прошле недеље у Анкари усред ескалације напетости на северозападу Сирије.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да се ближи рок који је Анкара дала Дамаску да своје трупе повуче са турских осматрачница у сиријском Идлибу, додајући да се Турска неће ни за корак повући у овој провинцији.

Уместо тога, Ердоган се заклео да ће турске снаге потиснути сиријску војску ван договорених граница и омогућити да се људи врате својим домовима.

Турски председник такође је рекао да је позвао руског колегу Владимира Путина да изврши притисак на сиријског председника Башара Асада да сиријска армија прекине офанзиву у провинцији Идлиб и да се повуче са турских осматрачница до краја фебруара, запретивши у супротном војним одговором.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала