Укидање таксa - амерички притисак на Приштину или пребацивање лопте у двориште Србије

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти на седници парламента
Аљбин Курти на седници парламента - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изненадио је сународнике одлуком да од 15. марта укине таксе на увоз сировина из централне Србије, како је рекао, као знак добре воље, која ће ако је Београд буде препознао, од  1. априла довести до укидања свих таксa на период од 90 дана.

Саговорници Спутњика оцењују да је та одлука последица америчког притиска, али упозоравају да уз њу иде и списак жеља за Београд, од захтева да прекине лобирање за повлачење признања Косова па до тога да им ЕУ укине визе.

Драгомир Анђелковић, историчар и политички аналитичар из Београда, из Куртијеве изјаве схватио је да ће таксе бити укинуте орочено, као и да ће Србији бити постављен услов у вези с лобирањем против независности Косова - у противном, биће враћене.

„Несумњиво је да је Курти био под притиском Сједињених Држава да укине таксе. Међутим, да би укидање тих таксa било заиста продуктивно, оно мора да буде без икаквог реципроцитета - о коме Курти ипак говори. Ако је то заиста "орочено" укидање, уз услов да ми прекнемо да се боримо за своје националне интересе у вези с Косовом и Метохијом, онда то заиста у овом тренутку не значи много,“ мишљења је Анђелковић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Курти од 15. марта укида таксе

Куртијева и америчка игра или...

Наравно, могуће је да албанска страна на крају само „купује част“ код сопствених бирача, па отуд и та прича да ће ствар бити орочена, али за сада не бих могао да кажем ништа претерано позитивно, додаје Анђелковић.

Зато истиче да треба сачекати и видети шта ће се даље дешавати.

„Ово може свашта да буде. Ако је укидање заиста „орочено“ и условљено, како је то Курти рекао, онда нам не значи много. Али, ако се западне силе, које на њега врше притисак, изборе да то не буде тако, и вратимо се на стање које је било пре укидања таксa, дакле оно без икаквих условљавања, онда то има смисла,“ напомиње наш саговорник.

Србија је, каже он, суверена држава, Косово је њена отцепљена територија и не може да условљава Србију да се не бори за своје интересе.

„Ни ми њих не условљавамо да се не боре за нека нова признања независности, и то питање заиста никако не може да се повезује с таксама,“ истиче Анђелковић.

Закаснела одлука

Косовски политички аналитичар и професор приштинског Унивезитета др Неџмедин Спахиу није изенађен овом одлуком.

„За мене је ово било очекивано, мени заправо није било јасно због чега је Курти оволико "закаснио" с том одлуком. Не изненађује ме, дакле, ни најмање што је до овога дошло,“каже он..

Како додаје, слаже се с мишљењем  да је све што се десило последица америчког притиска.

„Али, колико се сећам, Курти и његови партнери ово су најављивали и током своје предизборне кампање. Сада очекујем да ће поново кренути дијалог Београда и Приштине, али да ће се за разлику од раније, развијати много већом брзином, много снажнијим темпом. Томе ће највише допринети чињеница да је посредник из САД веома озбиљан играч, и то је по мом мишљењу веома охрабрујуће, јер би у перспективи напокон могло да дође до окончања спора две стране, односно, до коначног решења косовског проблема,“ уверен је Спахиу.
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Приштински медији: Курти одбио захтев САД да укине таксе на робу из Србије

Очекиван потез са предумишљајем

Бивши судија са Косова и Метохије, адвокат и политички коментатор Горан Петронијевић, сматра да је  Курти  ово „просто морао" да уради.

„То ни у једном тренутку није било спорно. Знало се да ће то урадити онда кад му кажу "Урадићеш". Да су својевремено исто то рекли Харадинају, и он би то исто урадио, као и Хашим Тачи. Дакле, оног тренутка кад су Американци уозбиљили ствар, тог тренутка добијамо и конкретан резултат - и јасно је да све зависи од њих, а не од албанских политичара на Косову и Метохији,“ децидан је Петронијевић.

Како каже,  кад у Вашингтону процене да су нашу страну довољно притисли, да смо спремни на било какав компромис који би њима донео неки резултат, који су обећавали у предизбоној кампањи, њима је тог момента наређено да укину таксе, јер се тиме стичу услови за почетак преговора.

„С друге стране, ако је то суспензија такси на 90 дана, онда то није њихово укидање, већ само суспензија. Али, моје је мишљење да они никада неће моћи да их врате у оној форми у којој је то било учињено раније. Што се тиче одредбе у којој се спомиње укидање такса само на сировине, мени је просто невероватно у којој мери се у томе види директна умешаност Вашингтона“, наводи Петронијевић.

Наиме, по том, тзв. "степенастом" начину укидања неке казнене мере, што је познат принцип, рецимо, у кривичном праву, може тачно да се види одакле је стигла наредба.

„То како је предложено да се укину таксе се у потпуности поклапа с америчким моделом тзв. постепеног укидања незаконитих санкција, које као што је познато нису у складу с међународним правом, али се свеједно тај модел примењује свуда у свету већ годинама, деценијама, иако је већ дуже време јасно да те санкције више ни на кога немају никаквог ефекта. Пример су односи Русије и САД, или Русије и Немачке,“ наводи он.

Нису морали да чекају Куртија

Петронијевић каже да што се тиче става Србије према овој одлуци Аљбина Куртија, ту никаквог реципроцитета не може да буде.

„Не могу се упоређивати бабе и жабе. Потез косовских власти с таксама је био нелегалан, противправан, у супротности с међународним правом, ЦЕФТА уговорима и међународним трговинским правом. То је било тешко нарушавање и права, и статута тих организација, и њихових правила понашања у оваквим ситуацијама. Они сада кажу Београду - "Ми ћемо престати да кршимо међународно право, ако ви престанете да лобирате против признавања независности Косова". Дакле, покушавају да упореде једну противправну међународну радњу са једном потпуно легитимном међународном дипломатском активношћу. То је просто немогуће,“ каже наш саговорник.

Он подсећа да  амерички посредник Ричард Гренел у последњим разговорима више није помињао никакав реципроцитет, што по њему  сада Курти може евентуално да искористи за своје унутарполитичке потребе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала