Иран обуставља рад парламента због коронавируса

© REUTERS / WANA NEWS AGENCY/Nazanin TabatabaeeКоронавирус у Ирану
Коронавирус у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина у Ирану обуставља рад због ширења епидемија коронавируса у земљи, изјавио је портпарол председништва Ирана Асадула Абаси.

„Због ширења коронавируса у земљи, председништво је одлучило да не одржава заседања скупштине до даљњег“, наводи се у саопштењу Абасија, преноси државна телевизија Ирана ИРИБ.

Вашингтон нудио помоћ Ирану

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да су САД нудиле помоћ иранским властима у борби против коронавируса.

Он је истакао да је тренутно активан хуманитарни канал, који је формиран заједно са швајцарским властима, а који ће омогућити да се у Иран достави неопходна хуманитарна помоћ.

Заставе Ирана у једној од улица Техерана - Sputnik Србија
Рохани: Коронавирус - америчка „завера“ против Ирана

Према речима државног секретара, Иран нема чврсту здравствену инфраструктуру. Он је додао да је забринут, јер Техеран не дели информације о ширењу болести.

„Јасно смо дали до знања другим земљама у свету и региону да САД у потпуности подржавају испоруку хуманитарне помоћи у циљу супротстављања коронавирусу у Ирану. Наставићемо да користимо своје дипломатске могућности за пружање техничке и медицинске помоћи свугде, где је то могуће“, рекао је Помпео.

Раније је управа за контролу страних актива Министартсва финансија САД издала дозволу за испоруку лекова и хране у Иран.

„Швајцарски канал“ је формиран као изузетак од санкција, које су САД увеле против Ирана због оптужби да подржава тероризам.

Међутим, потпредседник владе Ирана Есхак Џахангири је изјавио да различите земље у Ирану располажу са милијардама долара, али САД не дозвољавају да се новац троши на куповину лекова или хране.

Ширење епидемије у Ирану

Раније је шеф комитета за националну безбедност Меџлиса (ирански парламент) Моџтаба Зонур изјавио да је његов тест на коронавирус био позитиван. Осим тога, у уторак је саопштено да је оболела и посланица Меџлиса Махмуда Садеки и заменик министра здравља Ирана Ираџа Харирчија.

Министарство здравља Ирана је саопштило 19. фебруара о првим случајевима заразе од коронавируса. Први случајеви су откривени у граду Кум. Према званичним информацијама, број заражених од овог вируса у Ирану износи 245, од чега је најмање 26 имало смртни случај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала