Иза гвоздене завесе ћутања: Сећате ли се Милорада Павића?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Да ли би данас, с ваљаним разлогом, све некад одушевљене читаоце „Хазарског речника“, „Гвоздене завесе“, „Унутрашње стране ветра“... могли да питамо „сећате ли се Милорада Павића“?

Да ли је тачан утисак да на име „српског Борхеса“, падају тишина и заборав? Ко је аутор „првог романа 21. века“ (како га је назвао угледни француски критичар), шта му дугујемо и зашто је неопходно ново читање Павићевих дела – за „Орбиту културе“ говоре универзитетски професори Слободан Владушић и Александар Јерков.

Орбита: Сећате ли се Милорада Павића?

Слушајте нас и сазнајте у каквим условима и медијској тишини Друштво чланова Матице српске у Црној Гори обележава десет година постојања.

Шта је све показала „афера плагијат“ коју је отворио Мухарем Баздуљ тврдњом да је издавачка кућа „Контраст“ објавила „најбруталније плагиране преводе“ Камијеве „Куге“ и Орвелове „Животињске фарме“, како је могуће да неосетно и без провере буду објављени „преводилачки подухвати“ иако су они најобичније екавизирање превода капиталних дела светске књижевности – о томе разговарамо са Мухаремом Баздуљем, као и са преводиоцем Владимиром Д. Јанковићем.

О представи „Пепељуга“ и свим слојевима значења драмског текста легендарног Александра Поповића за Спутњик говори редитељ Стеван Бодрожа.

А шта ће се све наћи на програму 48. Феста, какав је његов нови концепт, а шта су његове највеће атракције – за Спутњик откривају чланови Одбора Феста Иван Карл и Милош Ђукелић и филмски критичар Ђорђе Бајић.

Емисију „Орбита културе“ слушајте суботом од 10 сати на таласима радија Студио Б и онлајн на нашем сајту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала