Меркелова и Ердоган: Неопхподно ново примирје у Идлибу, УН спремају хуманитарну мисију

© REUTERS / Kayhan Ozer/Presidential PalaceЕрдоган и Меркелова
Ердоган и Меркелова - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел  и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о најновијим сукобима у Идлибу и том приликом истакли неопходност новог примирја и почетка политичких преговора у што скорије време. УН спремају хуманитарну мисију за тај регион.

 

„Председник и канцеларка су размотрили актуелну ситуацију и догађаје у Идлибу, укључујући и питање избеглица. Канцеларка је осудила жестоке нападе на турске снаге и захтевала окончање офанзиве сиријске војске и њених савезника. Обоје су се сагласили да је неопходно што пре договорити се о новом примрију и почети политичке преговоре што пре“, наводи се у саопштењу из кабинета канцеларке.

Меркелова је такође пренела саговорнику да је немачка влада солидарна када је реч о хуманитарној помоћи избеглицама из Идлиба.

Ердоган је током дана имао читав низ разговора са светским званичницима у вези са ситауцијом у Идлибу, укључијући руског председника Владимира Путина и америчког председника Доналда Трампа.

У међувремену, огласио се генерални секретар УН Антонио Гутереш поруком да светска организација спрема хуманиратну мисију која ће се упутити на северозапад Сирије.

„У току су припреме хуманитарне мисије која ће имати тај циљ“, рекао је он.

У Идлибу тренутно нема представника УН.

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

Огласило се и Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала