Постигнут договор о амандманима на Закон о несталим бебама

CC0 / Ансплеш/ Luma Pimentel / Беба
Беба - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Са представницима удружења родитеља и цивилног друштва постигнут је договор о три амандмана на Закон о несталим бебама, саопштено је из Владе Србије

Ти усаглашени амандмани биће прослеђени Скупштини Србије и њима се како се у саопштењу наводи решавају нека од спорних питања на која су удружења родитеља указивала.

Наведено је да је састанак иницирала председница Владе Србије Ана Брнабић како би и лично чула примедбе и бојазни у вези са Предлогом закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији, а који је у скупштинској процедури.

Састанку су присуствовали представници Београдске групе родитеља несталих беба, представници Иницијативе А11, Фондације за отворено друштво, као и народна посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура и представници налдежних државних органа, објављено је на сајту Владе Србије.

Предложеним амандманима предвиђа се формирање Комисије за прикупљање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији чиме се, истиче се у саопштењу отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Комисију ће чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.

Како је наведено, родитељи из Београдске групе родитеља несталих беба сматрају да је данас направљен велики искорак и искрена основа за будући заједнички рад Владе и родитеља.

Они су истакли да су свесни да је реч о изузетно тешком и комплексном проблему, али да је јако важно што је на данашњем састанку, после дуго времена, направљен озбиљан помак у даљој сарадњи са државним органима.

Председница Владе Ана Брнабић изразила је жаљење што до оваквог састанка није дошло раније и истакла да су и Влада и она лично опредељени за наставак дијалога и сарадње са удружењима и родитељима.

Управо зато, премијерка је рекла да ће се већ следеће седмице састати са свим представницима удружења родитеља, како би детаљније разговарали о законским решењима, проблемима са којима се суочавају и о будућој сарадњи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала