Русија покренула развој своје космичке ракете за вишекратну употребу

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаЗапуск ракеты-носителя "Союз-2.1б" с КА "Метеор" №2-1 с космодрома "Восточный"
Запуск ракеты-носителя Союз-2.1б с КА Метеор №2-1 с космодрома Восточный - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија покреће развој прве руске вишекратне космичке ракете „Крило-СВ“, саопштено је из научно-техничког Фонда за перспективна истраживања.

Како се наводи „Крило-СВ“ је вишекратна космичка ракета лаке класе, а развојем ракете бави се Експериментална инжењерска фабрика „Мјасишчева“.

Први прототип летелице, који би требало да буде спреман у наредне четири године, послужиће за тестирање аутоматског слетања, као и пробних летова при хиперзвучним брзинама.

Поред тога, прототип летелице са ракетним мотором ће проћи и читав циклус других тестова, почев од лансирања и достизања потребне висине до слетања заједно са посадом.

Дужина ракета, према плану, износиће шест метара, а пречник 80 центиметара. Прототип летелице ће бити три пута мањи од праве.

Ракета ће се кретати брзином од максималних шест маха и за њу се специјално израђује нови мотор „Вихр“.

Русија није прва која је направила вишекратну ракету

Компанија „Спејс икс“ са седиштем у Калифорнији, у власништву Илона Маска, годинама унапређује технологију потисних ракета, односно ракета за постизање убрзања, како би се омогућио њихов безбедан повратак из космоса на копнену или водену платформу на Земљи.

„Спејс икс“ је до сада успешно вратио на Земљу осам таквих ракета, при чему је их пет слетело у океан, а три на копно, а циљ је, како каже Илон Маск, да се делови ракете учине поново употребљивим, као што је случај и са деловима аутомобила, авиона и бицикала.

Тренутно се делови ракете вредни милиона долара бацају после сваког лансирања, док званичници „Спејс икса“ тврде да би употребом рециклираних делова трошкови могли да буду смањени за око 30 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала