Руски сенатор: У Уставу ће бити споменут Бог, јер су преци с вером у Бога изградили велику државу

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаРуски устав
Руски устав - Sputnik Србија
Пратите нас
Тезе о Богу биће изложене у посебном члану треће главе Устава, јер не треба заборавити да су преци с вером у Бога изградили и сачували велику државу за наредне генерације, рекао је копредседник радне групе за расправљање о допунама Устава Русије, сенатор Андреј Клишас.

 

Прмеа његовим речима, принцип секуларне државе ће остати у Уставу, како је и предвиђено 14. и 28. чланом.
Сенатор је подсетио да ће трећим чланом Устава бити прописана потреба да се поштује сећање на претке.

„Свако ће самостално одредити свој став према Богу, али уз потребу да се поштује сећање на претке, који су нам с вером у Бога предали велику земљу. Мислим да ће се с тим сложити сваки грађанин Русије“, констатовао је Клишас.

Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија
Путин: Промене Устава диктира живот, нешто није функционисало

Према његовим речима, важно је нагласити да Русија остаје секуларна држава и да према одредбама члана 28  Устава, сваки грађанин има право да у Русији исповеда било коју веру, или да не исповеда ниједну.

Он је додао да је један од најважнијих задатака радне групе уважавање идеја грађана Русије.

„Идеали, које су нам пренели наши претци, љубав према отаџбини, очување јединства земље, вера у Бога – с тим идеалима су наши преци изградили и сачували за нас велику земљу“, истакао је он.

Клишас је подсетио да се Русија, с обзиром на њену мултинационалну, мултиконфесионалну и културну разноликост, развијала као држава, где су вера у Бога и државно јединство вековима били основа развоја државе и човека.

Патријарх Московски и целе Русије Кирил подржао је предлог о уношењу у Устав допуна, које се односе на традиционално поимање брака, заштите суверенитета земље, учвршћивања статуса руског језика, подршке сународницима у иностранству, као и уношење теза о Богу у главни закон.
Раније је руски председниик Владимир Путин изјавио да све те измене Устава Руске Федерације треба да изгласају грађани Руске Федерације, будући да је народ „носилац суверенитета“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала