„Загледани смо у Србију, не у Сарајево“: Пријем поводом Дана РС и првог Устава

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПријем у Београду поводом Дана Републике Српске
Пријем у Београду поводом Дана Републике Српске  - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан Републике Српске - 9. јануар, као и проглашење првог Устава РС - 28. фебруара 1992. године, обележени су вечерас у свечаној сали Старог двора - Скупштини града Београда.

Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, највиши званичници РС, председница Жељке Цвијановић, премијер Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Чубриловић, специјални изасланики председника Србије, министар одбране Александар Вулина, председница Скупштине Маја Гојковић и други високи званичници.

На свечаности је истакнуто да је даном оснивања и проглашења првог Устава, РС показала жељу да живи и постоји у правном систему, као и да упркос континуираним покушајима да се уруше њене надлежности, опстаје на путу слободе српског народа.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да су „Срби у БиХ знали да ће, ако не створе државу, изгубити слободу“.

РС показала жељу да живи и постоји у правном систему

Он је навео да Срби почетком деведесетих нису смели пропустити прилику да формирају државу која и данас, како је казао, опстаје и чува вредности слободе "упорном жељом свог народа“.

Према његовим речима, и након 28 година, надлежности Републике Српске се покушавају узурпирати, пренети и отети уз покушаје „дисциплиновања и пођармљивања Срба“.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМилорад Додик на свечаном пријемну у Београду поводом Дана Републике Српске
„Загледани смо у Србију, не у Сарајево“: Пријем поводом Дана РС и првог Устава - Sputnik Србија
Милорад Додик на свечаном пријемну у Београду поводом Дана Републике Српске

Додик је указао на значај одличних односа Србије и РС који велики узлет добијају у време председниковања Александра Вучића.

„Загледани смо у Србију, не у Сарајево. Захвалан сам Србији и њеном руководству, и посебно председнику Вучићу на подршци коју пружа РС“, истакао је Додик.

Он је оценио да је Уставни суд БиХ „окупацијски суд“ за Србе и позвао странце да га напусте захтевајући да се одлука о преносу власништва над пољопривредним земљиштем са ентитета на централни ниво БиХ поништи.

„РС не жели никакве сукобе. Жели мир и уставну позицију у оквиру дејтонске БиХ. Сви треба да знају да је она стабилна, и политички и економски и на сваки други начин“, напоменуо је Додик.

Изасланик председника Србије, министар одбране Александар Вулин казао је да Срби и са ове и са оне стране Дрине никада нису били ближи.

У 28 година стало пуно искушења и оспоравања

„Данас смо заједно у бољим временима као што смо били заједно и у тешким временима. РС је настала као потреба Срба да се једном и заувек заштите од геноцида као и његовог понављања. Србија своје право да брине о одбрани РС није препустила другима“, истакао је Вулин.

Он је навео да „само сабрани можемо бити сигурни да ћемо трајати“.

Председница РС Жељка Цвијановић навела је да је у 28 година стало пуно искушења и оспоравања, али и остварених резултата.

„Остала је непромењива свест о одбрани и јачању РС“, истакла је она.

Према њеним речима, БиХ упорно исказује дефиците без елементарног унутрашњег договора.

Пријем је пратио и културно-уметнички програм гудачке секције Бањалучке филхармоније која је уз пратњу оперских певача извела химне Републике Српске и Србије, као и химну Светом Сави.

Република Српска један је од два ентитета Босне и Херцеговине установљена Дејтонским мировним споразумом 1995. године којим је окончан рат у БиХ.

Настала је као Српска република БиХ 1992. године, као одговор на сецесионистичке тенденције руководстава друга два босанско-херцеговачка народа, Бошњака и Хрвата, приликом распада Југославије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала