Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Америка талибанима: Уколико не будете поштовали споразум, без размишљања ћемо га поништити

© AP Photo / UntitledАмеричка и талибанска делегација током преговора у Катару.
Америчка и талибанска делегација током преговора у Катару. - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико талибани не буду поштовали споразум са САД и уколико не седну за преговарачки сто са Кабулом, Америка ће тај споразум без размишљања поништити, изјавио је шеф Пентагона Марк Еспер.

„Апелујемо на талибане да испуњавају своје обавезе, које су наведене у споразуму са САД, и да подржавају смањење насиља у целој земљи. У складу са напретком преговора у Авганистану, САД ће пажљиво пратити акције талибана и то колико су њихови напори усмерени на постизање мира“, рекао је Еспер.

Према његовим речима, уколико талибани буду поштовали споразум, САД ће почети да смањују број својих снага у Авганистану.

Ако, пак, талибани не буду поштовали споразум и не буду преговарали с Кабулом, „САД ће без размишљања поништити споразум“, упозорио је он.

Прекретница у мировном процесу

Еспер је додао да је коначно постигнут огроман напредак када је реч о окончању рата у Авганистану.

„Захваљујући лидерству америчког председника Доналда Трампа коначно смо постигли значајан напредак у окончању најдужег рата, у коме је наша земља учествовала. Данашње објављивање Заједничке декларације између Авганистана и САД представља прекретницу у мировном процесу“, закључио је Еспер.

Према његовим речима, у декларацији Вашингтона и Кабула приметна је „тесна веза између авганистанских и америчких снага“.

Централно место у споразуму заузимају мере за спречавање терористичких група или других лица, које стреме да наштете САД или нашим савезницима, да користе авганистанску земљу“, истакао је он.

Председник Авганистана захвалио НАТО-у и САД

Изабрани председник Авганистана Ашраф Гани захвалио је НАТО-у и САД за напоре које су уложили у постизање партнерства, саопштено је на Твитеру.

„Партнери НАТО-а и САД нису жалили ни крви ни богатства како би постигли циљеве партнерства“, наводи се у саопштењу канцеларије председника.

Огласили су се и представници ЕУ за које Споразум између САД и талибана представља само први корак ка свеобухватном мировном процесу унутар Авганистана.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ да се не сме испустити прилика да се уде ка миру.

„Европска унија очекује да унутаравганистански преговори почну без одлагања , да имају свеобухватни карактер и да им циљ буде постизање трајног мира“, рекао је он.

Потписивање Споразума поздравља и НАТО, а генерални секретар Јенс Столтенберг је поручио да се сада очекују преговори унутар Авганистана и најавио да ће Алијанса смањити своје присуство у тој земљи.

„Рат је био наметнут споља“

Радикални авганистански покрет талибани није заинтересован за наставак рата у Авганистану, а рат им је био наметнут споља, тврди бивши амбасадор покрета у Исламабаду Абдул Салам Заиф.

„Током конференција у Москви и Дохи, дали смо гаранције да су талибани заинтересовани за стабилан и миран Авганистан. Талибани нису заинтересовани за наставак рата, јер им је био наметнут споља“, рекао је Заиф.

Талибани: Поштоваћемо споразум

Талибани  поручују да ће поштовати мировни споразум са САД, који је раније потписан, изјавио је представник покрета Абдул Гани Барадар.

„САД и талибани одржали су успешне преговоре у Катару. Честитам свима на том успеху. Придржавамо се реализације тог споразума, а желимо да га реализују и суседне државе“, истакао је Барадар.

Потписивање споразума

САД и талибани потписали су мировни споразум којим је окончан рат у Авганистану после 18 година, најдужи који су САД водиле у својој историји.
Споразумом, чијем је потписивању присуствовао и амерички државни секретар Мајк Помпео, предвиђено да ће САД и НАТО повући све војнике из Авганистана у року од 14 месеци, ако талибани испуне прихваћене обавезе, пренео је Танјуг.

Како се наводи у извештају АП, САД ће у првој фази смањити број својих војника са око 13.000 на 8.600 у року од 135 дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала