Анкара: Турски војници нису на мети Русије у Сирији

© AP Photo / Cem Ozdel/Turkish Foreign MinistryМинистри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, на састанку у Истанбулу
Министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, на састанку у Истанбулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија подржава сиријске власти, али се не може рећи да јој је на мети турска војска у Идлибу, саопштио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, преноси агенција ИХА.

„Русија подржава сиријски режим, али не можемо рећи да смо јој ми мета. Заједно са Русијом радимо на томе да осигурамо одрживо примирје. Јуче смо примили руску делегацију, али очигледно да само председници (Путин и Ердоган) могу да реше овај проблем. Они би требало да се састану у првој седмици марта“, рекао је Чавушоглу новинарима у Катару.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио да је предложио свом руском колеги Владимиру Путину да остави Турску да се са сиријским властима разрачуна „један на један“.

Истовремено, како је прецизирао, турска војска је у контра нападима ликвидирала преко 2.100 сиријских војника и уништила 300 јединица оклопне технике и седам хемијских складишта.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да се ради на томе да до сусрета Владимира Путина и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана дође 5. или 6. марта.

Ситуација у Идлибу

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

С тим у вези огласило се Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Сиријска војска покренула је нови артиљеријски напад у Идлибу, а том приликом погинуо је један турски војник, а двојица су рањена.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала