Едуар Филип гура нацрт закона о пензионој реформи, посланици узвраћају

© AP Photo / Christophe EnaФранцуски парламент
Француски парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланици француског парламента и са деснице и са левице два пута су покренули питање гласања о неповерењу француском премијеру Едуару Филипу због одлуке да се позове на Устав како би контроверзни нацрт закона о рензионој реформи прошао парламент без гласања.

„Само што мо покренули питање гласања о неповерењу“, написао је на Твитеру лидер лево оријентисане странке „Непокорена Француска“ Жан-Лик Меланшон.

Инцијативу су подржале и Комунистичка партија и Социјалистичка партија.

Други пут то је покренула партија десног центра „Републиканци“.

Раније у току дана Филип је рекао да ће се позвати на члан 49.3 Устава како би нацрт закона о пензионој реформи био усвојен у парламенту без гласања.

 

Устав то допушта премијеру, али исто тако у случају примене те одлуке посланици у току 24 сата могу да покрену питање гласања о неверењу.

Смисао реформе, која је изазвала талас протеста у Француској, јесте да се поједностави систем који обухвата више од 40 посебних пензијских планова и да се добије јединствени систем заснован на бодовима, који би био праведнији, дајући сваком пензионеру иста права за сваки евро доприноса.
Највеће противљење предлогу новог пензионог система дошло је од запослених који имају посебне бенефиције, укључујући раднике у железници, лучке раднике и певаче из Париске  опере, који имају право на пуну пензију пре просечне старосне доби од 62 године.
Уступак синдикатима учињен је пред крај прошле године, када је премијер рекао да ће се план реформе примењивати само на Французе рођене 1975. године и даље.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала