Од пољане до светилишта: Два најлепша украса православне Црне Горе /фото, видео/

CC BY 4.0 / KristinaWOX, cropped photo / Архитекта Предраг Ристић - Саборна црква Христовог Васкрсења, Подгорица, Црна Гора, 2013.
Архитекта Предраг Ристић - Саборна црква Христовог Васкрсења, Подгорица, Црна Гора, 2013. - Sputnik Србија
Пратите нас
Последње три деценије у Црној Гори је обновљено више од 600 цркава и манастира. Највећа два храма су подигнута из темеља - Храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Храм Јована Владимира У Бару.

Храм Христовог Васкрсења 

Камен темељац за храм је постављен 1993. године. Церемонији су присуствовали васељенски патријарх Вартоломеј заједно са српски патријарх Павле, изасланик руског патријарха Алексија II, протојереј Василије Тарасјев и митрополит Амфилохије. Градња ће трајати 20 година.

Освештање Саборног храма одржано је 6. октобра 2013. године на 1700. годишњици Миланског едикта. Тој церемонији је присуствовала су седморица поглавара помесних Православних Цркава на челу са Патријарсима васељенским Вартоломејем, руским Кирилом и српским Иринејем. Поред тројице патријараха храм су освештали још архиепископи: кипарски Хризостом, атински Јероним и албански Анастасије и Митрополит варшавски и све Пољске Сава. 

Ово је, несумњиво, био један од највећих грађевинских подухват у Црној Гори.

Храм Светог Јован Владимира

Други Храм, мањих димензија, али ништа мање величанствен изграђен је у Бару. Он је посвећен заштитнику града Јовану Владимиру.

На месту где је изграђен некада се налазила војна на касарна. Радови су почели 2006. године. 

© Фото : Спутњику уступио Бар на длануПољана пре изградње Храма Јована Владимира
Од пољане до светилишта: Два најлепша украса православне Црне Горе /фото, видео/ - Sputnik Србија
Пољана пре изградње Храма Јована Владимира

Градња је трајала до 2016. године. Освештењу храма присуствовао је патријарх јерусалимски Теофил III. Овај догађај сабрао је 18 архиепископа и митрополита из свих помјесних православних цркава.

Поред ова два храма која су никла, практично, на ливади, Митрополија Црногорско-приморска је обновила још преко 600 цркава и Манастира за последњих 30 година. Осим тога, обновљена је и Цетињска богословија и повећан број монаха са 30 на 800. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала