Рохани Путину: Идлиб не сме да буде изговор за мешање САД

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаХасан Рохани, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин
Хасан Рохани, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и Ирана, Владимир Путин и Хасан Рохани, разговарали су телефоном о горућим питањима на међународној сцени – од ситуације у сиријском Идлибу до борбе против коронавируса.

Разговор је иницирала иранска страна.

Како се наводу и саопштењу из Техерана, Рохани је изнео и став да ескалација насиља у Идлибу изазива забринутист, али да ситауција у тој сиријској провонцији не сме да буде изговор за мешање САД.

„Више пута је речено да се сиријски проблем може речити само политичким путем и он ће бити решен путем дијалога. Али, не смемо да дозволимо да се САД мешају и злоупотребљавају сиријски проблем“, рекао је Рохани Путину.

Двојица председника су се сложила да је неопходно спровођење споразума постигнутих у Астани, који се пре свега односе на борбу против терориста, при чему је неопходно поштовати суверенитет и територијалну целовитост Сирије.

Путин је током разговора обећао иранском колеги помоћ у борби проти коронавируса.

Разговарали су и о ситуацији око иранског нуклеарног програма, истаквши да је неопходна реализација Споразума као кључног фактора за очување међународне безбедности.

Рохани разговарао и са Ердоганом

 

Ирански председник је претходно телефоном разговорао и с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом о ситуацију у Идлибу, при чему је истакао значај наставка сарадње између Ирана, Русије и Турске.

„Питање Идлиба, посебно концентрација опасних терориста и заштита цивила у том региону, веома је сложено. С једне стране треба заштитити цивиле а с друге уништити терористе“, рекао је у разговору Рохани, који је такође истакао значај астанског процеса.

Ердоган је навео да садашња ситуација у Идлибу не сме да се настави и да је забринут за судбину договора из Астане.

Према његовим речима, политички дијалог је једини пут за решавање сиријског проблема.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала