Усвојен Закон о несталим бебама

CC0 / / Беба
Беба - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању чињеница о статусу деце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији, а који, по речима надлежних, треба да омогући да се дође до истине и помогне родитељима да дођу до одговора за којим трагају деценијама.

Усвојеним амандманима које је премијерка Србије Ана Брнабић договорила с представницима удружења, предвиђа се формирање комисије и тиме отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Комисију ће чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.

Један од разлога за доношење закона јесте пресуда Европског суда за људска права из 2013. године по којој је утврђено да је Зорици Јовановић повређено право на породични живот.

Том пресудом је Србија обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима.

Како је раније казао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, судски поступак као резултат може имати одбијање захтева ако се докаже да дете није нестало, ако се утврди смрт или конкретно шта се десило, као и која институција је одговорна, а може и да каже да није могуће утврдити шта се догодило.

Уколико није могуће утврдити статус детета на захтев предлагача може се досудити новчана наканда не већа од 10.000 евра.

Поступци ће се спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама, како би се спречиле злоупотребе.

Ако истрага покаже да је дете нестало уз чињење кривичног дела, биће поднета кривична пријава, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала