Усвојен Закон о пореклу имовине

© Tanjug / Тања ВаличСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу који предвиђа порез од чак 75 одсто, ако се утврди да порески обавезник није пријавио да је у року од три године узастопно увећао имовину за најмање 150.000 евра.

Провераваће се целокупна имовина појединца, нарочито некретнине, удели у правном лицу, моторна возила, штедња и готов новац.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у расправи да се Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу бави имовином за коју физичко лице не може да докаже да ју је стекло на законит начин.

Он је објаснио да Пореска управа управа мора да учини вероватним и докаже да је лице стекло имовину већу од 150.000 евра, а онда је терет доказивања на физичком лицу.

Према његовим речима, Пореска управа има и обавезу да уколико инспектор посумња да је имовина стечена противзаконито да поднесе кривичну пријаву надлежном тужилаштву.

Сваки грађанин може доћи под удар провере имовине, с обзиром да је формулација на неки начин позајмљена из грађанског права – да се учини вероватним.

Стефановић је нагласио да је обавеза Пореске управе и Министарства финансија и Владе Србије који ће надгледати да се контрола врши правично.

Посланици су изгласали и измене и допуне Закона о парничном поступку и измене и допуне Закона о облигационим односима, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала