Љајић: Надокнадићемо штету уколико се криза са коронавирусом заврши за месец дана

© Sputnik / Дејан СимићКинески туристи одмарају у Кнез Михајловој улици.
Кинески туристи одмарају у Кнез Михајловој улици. - Sputnik Србија
Пратите нас
За фебруар, март и прву половину априла отказани су аранжмани кинеских туриста у Србији, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић наводећи да би штета у туризму због отказивања тих аранжмана била надокнађена ако би се криза због коронавируса завршила у наредних месец дана.

Љајић је рекао да је у Србији у туристичком смислу забележен фантастичан јануар и навео да је у том месецу забележен раст броја кинеских туриста од 145 одсто у односу на јануар прошле године, затим раст од 28 одсто страних туриста, 20 одсто домаћих туриста, 25 одсто раст ноћења.

„Све је указивало на невероватно добру туристичку годину, међутим, морамо да се прилагођавамо непридвиђеним ситуацијама“, казао је Љајић за ТВ Прву, а преноси Танјуг.

Наводећи да главна туристичка сезона када се ради о кинеским туристима у Србији почиње од друге половине априла и траје до краја године, Љајић је рекао да уколико би за месец дана стала криза, верује да би били надокнађени губици у туризму.

Када је реч о трговини с Кином, Љајић је рекао да су обављени разговари с компанијама које послују с Кином и истиче да за сада нема отказивања послова и уговора, али да има извесног успоравања тих договора.

Оно што је стопирано у овом тренутку јесте извоз дрвета и дрвене грађе.

Министар је казао да у Србији још нема рестрикција летова и подсећа да је кинеска влада 27. јануара донела одлуку о забрани организованих међународних путовања кинеских грађана широм света.

Одговарајући на питање да ли је потребно да грађани прикупљују личне залихе, Љајић каже да за тим нема потребе и да нема потребе за хистеријом и паником.

„Код нас заиста нема разлога за таквом врстом панике или хистерије, имали смо састанак пре два дана с највећим трговинским ланцима који послују у Србији и они имају на залихама довољне количине свих производа и говоре да нема потребе за личне залихе, нити има захтева, односно продаје одређених врста роба“, рекао је Љајић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала