Подршка родитељима у Русији: По новом закону за прво дете 6.300, за друго 8.400 евра

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је потписао Федерални закон о проширењу програма материнског додатка којим је предвиђено и његово повећање до краја 2026. године, а одговарајући документ је објављен на руском интернет порталу правних информација.

Овај Закон је 20. фебруара усвојила Државна дума, а 26. фебруара одобрио Савет Федерације.
Руски председник је у обраћању Федералној Скупштини представио неколико важних иницијатива, укључујући мере социјалне подршке, међу којима је очување и повећање висине материнског додатка до краја 2026. године, као и продужење месечних уплата за децу до седам година.

Поред тога, матерински додатак ће бити исплаћиван породицама које су већ од 1. јануара 2020. добиле или усвојиле прво дете. Те породице ће добијати 466.617 рубаљa, или више од 6.300 евра. У случају рођења или усвајања другог детета и наредне деце, уплата ће износити 616.617 рубаља, или готово 8.400 евра.

 

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаРуски устав
Подршка родитељима у Русији: По новом закону за прво дете 6.300, за друго 8.400 евра - Sputnik Србија
Руски устав

Поред тога, мушкарци који су једини усвојиоци првог детета добиће матерински додатак ако је судска одлука о усвајању ступила на снагу од 1. јануара 2020. године.
Рок за регистрацију материнског додатка ће бити скраћен до пет дана захваљујући електронској сарадњи између државних установа.

Истовремено, период у току кога ће породица моћи да га добије биће смањен са 30 на 10 дана.

Подсетимо, Путин је у обраћању Федералној скупштини 15. јануара доста пажње посветио демографији, која је за њега међу приоритетима руске унутрашње политике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала