Турска је један од највећих непријатеља слободе говора

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗатвор
Затвор  - Sputnik Србија
Пратите нас
Ово је још један доказ да се више од десет година ситуација у Турској не поправља, а посебно је опасно што су сада на мети и новинари који раде за стране редакције, каже поводом привођења четворо новинара турске редакције Спутњика председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић.

На тај начин могли би да заврше и многи други новинари, додаје он. Са троје наших колега, новинара турске редакције Спутњика, нико нема контакт од суботе увече, када су отишли у полицијску станицу да дају изјаве, након што су у њихове станове упад покушали ултранационалистички демонстранти након демонстрација поводом ситуације око сиријског града Идлиба.

Већ данас, у полицију је приведен и главни уредник турског Спутњика Махир Мозтепе, а турско државно тужилаштво наложило је претрес просторија редакције Спутњика.

„Европска федерација новинара годинама упозорава да је Турска један од највећих непријатеља слободе говора. Број новинара који су у Турској у затвору не опада, већ расте“, подсећа Радомировић.

Удружење новинара Србије подржава право на слободу говора и право новинара да слободно раде свој посао и протестује због сваког ограничавања те слободе и права новинара, додаје он.

„Могу само да позовем турске власти да што пре пусте новинаре Спутњика на слободу и да објасне зашто су их притворили и зашто претресају редакцију Спутњика“, закључује наш саговорник.

За привођење новинара и претрес редакције Спутњика, турске власти нису дале никакво образложење. Епилог свега је да су у међувремену новинари пуштени из полиције.

Према подацима међународне организације Комитет за заштиту новинара, у турским затворима у 2019. налазило се 47 новинара, а 25 новинара је убијено. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала