Да ли је наплата кауције за амбалажу и конзерве прави пут да се Србија избори са амбалажним отпадом

Пратите насTelegramOdyssey
Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је фебруара прошле године да ће се до краја 2019. године бити донета одлука о увођењу система за прикупљање ПЕТ амбалаже.

Фебруара ове године Министарство заштите животне средине објавило је на свом сајту Нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду, који предвиђа да ће за пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве за једнократну употребу грађани плаћати кауцију приликом куповине производа у маркетима. А када паковање буду вратили продавцу, добијаће тај новац натраг.

И пре него што је овај Нацрт угледао светлост дана, чуле су се критике које би могли сажети у једну реченицу: „Депозитни систем је скуп”.

Кауција за ове врсте амбалаже наплаћује се, додуше, у неким земљама. Каква су њихова искуства, шта су предности а шта мањкавости депозитног система и да ли је то прави пут да се Србија коначно суочи са проблемом ове врсте отпада, како би се на најбољи начин елиминисала могућност да нас отпад затрпа у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Душаном Јаковљевићем, пројектним менаџером Факултета за примењену екологију „Футура“.

Интервју Душан Јаковљевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала