„Јефтина лепота“ пуно кошта Рускиње

CC0 / Pixabay / "Антиејџ" интервенција
Антиејџ интервенција - Sputnik Србија
Пратите нас
Рускиње се све чешће подвргавају третманима улепшавања, али се истовремено суочавају са озбиљним последицама. Јефтина лепота подразумева најчешће нехируршку корекцију носа, усана и груди често је обавља козметолог без лиценце који користи јефтине материјале и доводи у опасност свог клијента. 

У Русији популарност такозваних „нехируршких процедура“ расте из дана у дан. Скоро свака савремена Рускиња је упозната са хијалуроновом киселином, ринопластиком носа и нехируршком корекцијом груди.  Приступачна цена је оно што већину припадница лепшег пола намами да испробају нове методе улепшавања. Са друге стране, доста њих посећује необразоване козметологе и запада у клопку „јефине лепоте“. 

Пластични хирург не нуди никад јефтину лепоту

Лекар дерматолог-козметолог Катарина Васиљева објашњава суштинску разлику између пластичног хирурга и козметолога.

„Пластични хирург подразумева хирургију као основну специјалност, тј. он има право на вршење хируршких операција, а козметолог је лекар који је пре свега дерматолог — у питању је интернистичка специјалност“, истакла је Васиљева.   

Она додаје да козметолог обавезно мора да има медицинско образовање. Прави специјалиста треба да има завршен медицински факултет, после тога да настави своје образовање у сфери дерматологије или дерматовенерологије и тек тада може да се бави козметологијом.

Образовани, а не самоуки козметолог

Данас су најпопуларнији захвати: убризгавање одређених супстанци, ласерски третмани и пилинзи. Сви ови третмани могу имати различите нежељене ефекте као што су отицање, изобличено лице, слепило итд. Веома су популарне ринопластика носа и нехируршка корекцији облика груди. 

Дарија Баскакова, руски лекар козметолог каже да „не верује баш у нехируршку корекцију облика груди, али нехируршка ронопластика носа у умереним размерама је могућа, што не значи да се сваки проблем тиме решава. Мањи проблеми се могу решити без операција уз помоћ инјекционих пуњења или конца“. 

© AFP 2023 / TANG CHHIN SOTHYКозметолог обавезно мора да има медицинско образовање
„Јефтина лепота“ пуно кошта Рускиње - Sputnik Србија
Козметолог обавезно мора да има медицинско образовање

Професионални лекари-козметолози истичу да је при одабиру специјалисте најбитније обратити пажњу на лиценцу и образовање. Посета људима који раде у кући са неквалитетним материјалом и опремом често се може завршити трагично. 

„Свим девојкама и женама саветује се да највећу пажњу посвете избору козметолога. Он мора бити образован, мора разумети структуру коже и знати како рана зараста. То је јако битно јер су све козметолошке процедуре инвазивне и изазивају реакцију коже. Зарастање и процес рехабилитације су важни, као и ожиљак који остаје. Ожиљак није нека врста украса, већ напротив, један од најкомпликованијих делова инјекционе и ласерске козметологије“, истакла је Баскакова.  

Цена диктира квалитет 

Код већине непрофесионалних козметолога сви третмани су јефтини и увек повољни. Баскакова наглашава да то не може бити случај са истинским стручњаком који користи само квалитетну опрему и материјале који не могу изазвати нежељена дејства као што је то случај са фејк производима. Ово не значи да девојке треба да посећују само најскупље клинике, већ да знају да је прејефтини третман знак за црвени аларм. 

Упркос свим потешкоћама кроз које девојке и жене пролазе, оне не престају да се користе услугама козметолога. Несрећне случајеве углавном решавају судским тужбама и труде се да обавесте све о такозваном „козметологу лаику“. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала