„Кога покушавате да преварите": Ердоган одбио милијарду евра од ЕУ

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да додатних милијарду евра, колико је Европска унија издвојила Турској за помоћ избеглицама – није довољна, због чега је одбио да прими тај новац.

„Наша очекивања о праведној расподели одговорности, нажалост, остала су без одговора. ЕУ није у потпуности испунила услове из споразума од 18. марта 2016. године. Кажу да ће послати још милијарду евра. Кога покушавате да преварите? Ми више не желимо тај новац. Турска је потрошила на избеглице 40 милијарди долара и сама ће наћи тај новац“, изјавио је Ердоган на заједничкој прес-конференцији са премијером Бугарске Бојком Борисовом, који борави у посети Анкари.

Ердоган: грчка војска усмртила два мигранта

Он је додао да су грчки војници 2. марта усмртили два мигранта и тешко ранили једног, док су покушали да пређу турско-грчку границу.

Раније су два турска безбедносна извора за Ројтерс саопштила да је Сиријац, мигрант, који је покушао да пређе из Турске у Грчку преминуо од повреда задобијених приликом интервенције грчких безбедносних снага. Међутим, грчки званичници су изјавили да је реч о лажној вести.

Турска је након заоштравања ситуације у сиријском Идлибу саопштила да више не може да задржава талас избеглица и отворила своје границе са ЕУ, куда је затим кренуло више хиљада миграната. За три дана Грчка је забележила око 20.000 покушаја преласка границе, где се налази на стотине полицајаца и војника.

Раније је шеф дипломатије Грчке Никос Дендијас изјавио да Турска води кампању дезинформисања и говори о десетинама хиљада миграната који су ушли у Грчку што није тачно. Министар полиције Турске Сулејман Сојлу је саопштио јуче да је границу прешло више од 76.000 миграната.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала