Мали зелени молекули: Научници тврде да су пронашли ванземаљске протеине

© Фото : Composite image by Jayanne English (Univ. of Manitoba). Radio data: Jansky-VLA (Silvia Carolina Mora-Partiarroyo et al. 2019). Optical data: Mayall 4-meter telescope (Maria Patterson and Rene Walterbos, New Mexico State Univ.). Software code for tracing the magnetic field lines: Arpad Miskolczi (Ruhr-Univ. Bochum)Композитна слика спиралне галаксије НГЦ 4631
Композитна слика спиралне галаксије НГЦ 4631 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници сматрају да су напредном технологијом у једној свемирској стени која је пала на Земљу пре 30 година пронашли нетакнути ванземаљски протеин.

Ако се потврде њихови налази, радиће се о првом пронађеном протеину који не потиче са Земље, преноси „Индекс.хр“

Физичар Малколм Мекгеок из корпорације „Плекс“ и његове колеге користили су савремену технологију масене спектрометрије како би анализирали аминокиселине у метеориту Акфер 086, који је пронађен у Алжиру 1990. године, пише „Сајенс алерт“.

Новооткривени протеин

Иако ванземаљски протеин није аутоматски и доказ ванземаљског живота јер протеини могу настати из разних природних процеса – живот, колико нам је познато, не може постојати без ових грађевинских блокова.

Тим је у метеориту пронашао јачи сигнал аминокиселине глицин и открио да је она повезана с другим елементима, попут гвожђа и литијума. Касније је схватио да та аминокиселина не постоји самостално, већ да је део новооткривеног протеина који су назвали хемолитин.

Иако хемолитин по структури наликује земаљским протеинима, његов однос деутеријума и водоника не одговара ичему на Земљи, али је у складу с оним за шта се очекује да ће се наћи на комети. Научници стога сматрају да је овај протеин ванземаљског порекла и да се вероватно формирао у протосоларном диску пре више од 4,6 милијарди година.

Космос - Sputnik Србија
Руски научници дизајнирају моћни телескоп за откривање ванземаљских цивилизација

Потребне додатне провере

Тим напомиње како постоји могућност да се заправо ради о полимеру, широј скупини молекула којој припадају и протеини, што би ипак значило да се не ради о „малим зеленим“ молекулама.

Како би се потврдило ванземаљско порекло, односно постојање протеина хемолитина, независни научници требало би масеном спектрометријом да одреде овај спектар, те помоћу софтвера за моделирање покушају да реплицирају структуре које производе исте или сличне спектре. То би могло помоћи да се одреди ради ли се о новом протеину или о некој другој врсти полимера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала