Плутајући космодром „Морски старт" напустио САД и упутио се ка Русији

© www.sea-launch.comКосмодром "Морски старт"
Космодром Морски старт - Sputnik Србија
Пратите нас
Теретни брод „Син Гуанг Хуа“ са лансирном платформом „Одисеј“ пројекта „Морски старт“ кренуо је из САД ка Русији, где ће стићи 28. марта, следи из података сајта специјализованог за праћење кретања бродова vesselfinder.com.

Према подацима сајта, хонгконшки брод „Син Гуанг Хуа“ са лансирном платформом „Одисеј“ напустио је Лонг Бич (САД) у 23.19 часова по московском времену и упутио се према Славјанску (Приморски крај), где се очекује да ће стићи 28. марта.

Лансирна платформа „Одисеј“ део је плутајућег космодрома „Морски старт“, који ће се налазити у предузећу за ремонт бродова у Славјанску, удаљеном 50 километара од Владивостока. Депласман лансирне платформе је 46 хиљада тона, његова дужина 133 метра, а ширина 67 метара.

Пројекат „Морски старт“ покренут још 1995. године, а у њему су учествовале америчка компанија „Боинг“, руска РКК „Енергија“, норвешка компанија за бродоградњу „Акер солушнс“, украјински конструкторски биро „Јужноје“ и ПО „Јужмаш“. После реорганизације, водећу улогу у пројекту добила је РКК „Енергија“.

Плутајући космодром „Морски старт“ омогућиће да се смање трошкови приликом лансирања сателита у геостанционарну орбиту која се протеже изнад екватора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала