Војска Јужне Кореје у стању приправности, Северна Кореја испалила два пројектила

© REUTERS / KCNAЛидер Северне Кореје Ким Џонг Ун посматра лансирање балистичке ракете
Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун посматра лансирање балистичке ракете - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја је испалила два непозната пројектила у правцу Јапанског мора, што је изазвало забринутост званичног Сеула, саопштено је из Јужнокорејског Комитета шефова штабова.

Администрација председника Републике Кореје је одржала ванредну седницу због севернокорејског лансирања. У саопштењу за штампу објављеном након седнице објављено је да акције Северне Кореје у Сеулу изазивају „озбиљну забринутост”.

„Наша војска је у приправности и надгледа правац из кога су испаљени пројектили у случају додатних лансирања”, пише у саопштењу.

Према подацима, пројектили су испаљени из области града Вонсана и прелетели су 240 км, постигавши притом максималну висину од 35 км.

Ово је прво такво лансирање од почетка 2020. године. У децембру прошле године, лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун је изјавио да ће његова земља у најскорије време представити ново стратешко наоружање.

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceТестирање севернокорејског супер-великог ракетног система са вишеструким лансирањем
Војска Јужне Кореје у стању приправности, Северна Кореја испалила два пројектила - Sputnik Србија
Тестирање севернокорејског супер-великог ракетног система са вишеструким лансирањем

Подсетимо да је последњи пут Северна Кореја лансирала ракете 28. новембра прошле године, а током године укупно је било извршено 13 ракетних проба, током којих су лансиране 24 балистичке ракете кратког домета, укључујући ракете великог калибра.

Лансирању је присуствовао Ким Џонг Ун, који је био веома задовољан постигнутим резултатима.

Уједињене нације овакве активности Пјонгјанга називају кршењем резолуције Савета безабедности.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала