Црта кокаина за пет евра: Сваки шести ученик у Црној Гори користи дрогу

CC0 / Pixabay / Дрога, илустрација
Дрога, илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживање које је спровео Заштитник људских права и слобода међу 1.000 полазника основних и средњих школа у Црној Гори показало је да чак 16 одсто ученика конзумира психоактивне супстанце у школи, а 11 процената пуши марихуану.

Истраживање показује да је све већи број корисника кокаина, што је последица његове велике доступности и ниске цене, преноси РТЦГ.

Лечење од наркоманије спада у веома захтевне подухвате, највећи број зависника се на третман одлучује тек након више година конзумирања.

Последња истраживања и искуства НВО „4лифе“ показују да све већи број зависника тражи помоћ за одвикавање од кокаина.

Кокаина и марихуане је много на тржишту, велике количине су у оптицају. Цена је пала. Некада је био случај да не може свако да приушти кокаин. Сад било која млада особа може за пет, десет евра да узме једну црту кокаина. Значи да може да приушти да сваки дан користи кокаин. И друга битна ствар је да они себе уопште не доживљавају зависницима. Сматрају да нису прави зависници ако користе кокаин“, казао је директор НВО „4Лифе“ Саша Мијовић.

Кокаин узимају и због коцкања

Психолог Дијана Милошевић каже да се у пракси среће са паралелним зависницима, који су у исто време зависни и од коцке и од кокаина.

„Да би коцкари могли да проведу 10, 12 сати у коцкарници, морају да држе ниво будности, и у том моменту узимају кокаин. Сматрају да ће употребом кокаина успети да остану будни и завршити своју првобитну жељу, тј. да заврше коцкарску партију. Истовремено колико се развија зависност од коцке, развија се и зависност од кокаина. Долазе до тога да морају да користе кокаин и у моментима када немају потребу за коцкањем“, казала је психолошкиња Јавне установе „Какарицка гора“ Дијана Милошевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала