Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/

© Sputnik / Бурку Окутан / Уђи у базу фотографијаТурске избеглице у покушају преласка границе
Турске избеглице у покушају преласка границе - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација на граници Грчке и Турске и даље је изузетно напета. Код реке Марице, која представља природну границу тих земаља, грчка војска и полиција даноноћно покушава да спречи продор миграната. Становници Грчке испричали су за Спутњик како тренутно изгледа живот у близини границе.

Председник локалне заједнице села Марасија Гиоргис Карабацакис рекао је да војска и полиција сваке ноћи воде „битку“ за одбрану границе.

Према његовим речима, са турске стране неко повремено виче и дозива на грчком, како би сазнао да ли је неко на грчкој страни и штити ли њену територију.

„Претходне ноћи, док сам седео поред реке, зачули су се гласови. Неко је викао на грчком: 'Добро вече!' и 'Здраво!' Нисам сигуран да ли су у питању турски граничници, или мигранти. Увек смо одговарали на грчком и одговараћемо, како би им ставили до знања да је територија заштићена“, рекао је Карабацакис.

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаДете на турско-грчкој граници
Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/ - Sputnik Србија
Дете на турско-грчкој граници

Он је истакао да се у последњих 24 часова захваљујући полицији и војницима број миграната смањио, додајући да већина њих „нису Сиријци, већ Авганистанци, Пакистанци и Сомалци“.

Становници бране границу

Он такође каже и да, поред војске и полиције, и становници Марасије активно учествују у „борбама“, како би избегли продор миграната на територију Грчке. 

„Становници су спремни. Већину њих чине старији људи. Припремили су храну и пиће за полицију, војнике и граничаре. Врата административне зграде сеоског савета отворена су за све њих уколико им је потребан одмор, имајући у виду да константо трче горе-доле уз реку“, рекао је Карабацакис.

© Sputnik / Бурку Окутан / Уђи у базу фотографијаИзбеглице покушавају да пређу границу
Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/ - Sputnik Србија
Избеглице покушавају да пређу границу

„Сви чекамо позив“

Војник Националне гарде Вагелис Гавранидис из Кастаниеса је за Спутњик испричао да очекује да ће ускоро бити мобилисан како би помогао у чувању грчке границе.

„Ја сам члан Националне гарде, а поред мене ту је још око 50 становника села. Припадамо грчкој војсци. Позивају нас по потреби. Сви смо у приправности и чекамо позив“, рекао је он.

© Sputnik / Бурку Окутан / Уђи у базу фотографијаМаса миграната на турско-грчкој граници
Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/ - Sputnik Србија
Маса миграната на турско-грчкој граници

Гавранидис је објаснио да војска до сада није укључивала војнике Националне гарде у патролирање и чување границе, коју тренутно притиска велики број миграната из Турске. Додао је такође да оружје којим располаже Национална гарда припада војсци.

Свакодневни живот 

Грађани Орестијаде, града на североистоку Грчке, већ су навикли на велики број полицајаца који ту бораве како би се одморили од патролирања границом.

Попи Петриду, која живи у том граду, оценила је да је омладина више забринута за ситуацију с мигрантима него што је то случај код старијих људи.

„Наша деца више брину о ситуацији са мигрантима, него ми. Прате вести више. Ми живимо као и пре“, рекла је она.

© Sputnik / Бурку Окутан / Уђи у базу фотографијаСитуација се знатно заоштила у пограничном подручју последњих дана
Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/ - Sputnik Србија
Ситуација се знатно заоштила у пограничном подручју последњих дана

„Нема више посла“

Затворена грчко-турска граница не забрањује пролазак само мигрантима, већ и Турцима, који редовно посећују град Једрене (Адријанопољ).

„Планирали смо да проведемо викенд у Адријанопољу, али то у овом тренутку није могуће“, рекла је једна Гркиња.

Власница кафића у Кастаниесу је објаснила да многима посао трпи због затварања границе.

„Одлука да се граница затвори је исправна, међутим, због тога више немамо посла, јер је већина наших клијената из Турске“, рекла је она.

„Знате ли шта би се данас овде догодило да су границе отворене? Створили би се редови аутомобила и аутобуса с Грцима“, каже за Спутњик Анастасија, становница Кастаниеса.

© Sputnik / Burcu OkutanТурски мигрант на граници
Очај на турско-грчкој граници: Ово је право бојно поље /фото/ - Sputnik Србија
Турски мигрант на граници
Ситуација на граници

Подсетимо, Турска је прошле недеље објавила да је отворила границе са ЕУ, јер није у стању да се носи са новим таласом сиријских миграната. Хиљаде њих је након тога кренуло према граници с Грчком.

Према владиним изворима, мигранти не одустају од покушаја инфилтрирања на грчку територију. Неки од њих покушавају да оштете ограду, а неки одлазе на грчку обалу и пливају преко реке. Локална полиција и војска по потреби користе сузавац, омамљујуће гранате и специјално возило са воденим млазом како би зауставили покушаје илегалног преласка границе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала