Стојан Кемера, генерални директор ове компаније за југоисточну Европу, рекао је за Б92 на Копаоник бизнис форуму да ће камен темељац фабрике бити постављен у четвртак 5. марта.
Додао је да очекује да ће градња трајати око 12 месеци, што значи да би требало да буде отворена у првом кварталу идуће године.
„Ово ће променити целокупну слику тог дела Новог Сада, јер ће, поред фабрике, ту бити и Чоколадна академија, наш развојни центар на 2.000 квадрата“, рекао је Кемера.
Истакао је да ће фабрика годишње извозити робу у вредности 150 милиона евра, висина инвестиције у првој фази је 50 милиона евра, а фабрика ће запослити 100 људи.
„Фабрика ће бити извозно оријентисана, али ће бити и хаб за све домаће кондиторе и занатлије“, додао је Кемера.
Уговор о средствима подстицаја за инвестицију овог швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године у Новом Саду.
Фабрика ће, како је најављено, бити изграђена на регионалном путу М-7 према Зрењанину.
Антоан Десент Африк, главни извршни директор компаније, навео је раније да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар, из ког ће „Бери Калебо“ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.
Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње.