„Зимско лето“ обезбедило Бугарима смањење цена гаса

© Sputnik / Egor Eryomov / Уђи у базу фотографија"Гаспромова" станица за дистрибуцију гаса
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија
Пратите нас
Велике резерве гаса због топле зиме и „ценовни рат“, главни су узроци због којих је „Гаспром“ смањио Бугарској цену гаса за четрдесет одсто, сматрају руски експерти. 

На овај  начин, „Гаспром“ се сложио да цену гаса за Бугарску веже за котације западноевропских гасних хабова, одустајући од нафтне индексације која је наведена у Бугарском уговору са овом компанијом, пише Ројтерс.  

Аналитичари су, због стања на европском тржишту, великог броја добављача и топле зиме, раније прогнозирали смањење цене за Бугарску, за чак више од 50 одст, до 140 долара за хиљаду кубика.

Топло време главни узрок  смањење цена

„У Европи се тренутно води „ценовни рат“. На тржишту гаса је дошло до хиперпродукције и постоји велики број различитих добављача. Као резултат, Европа је преплављена гасом, а цене су постале ниске. Друго је питање колико ће производња гаса у другим земљама бити заиста рентабилна, као и њихов извоз у Европу. Гас из Америке је сада прескуп за увоз, и већ су неки европски купци отказали своје поруџбине. Конкретно шпанске фирме су одустале од увоза серије америчког гас“, рекао је Станислав Митрахович,главни експерт Фонда за националну енергетску безбедност и научни сарадник при Финансијском универзитету при Влади Руске федерације.

Бугарска увози из Русије око 2,9 милијарди кубних метара гаса годишње на основу дугорочног уговора који важи до 2022. године.  Према речима експерта, логика тржишта је једноставна, а од ње зависи и сваки закључени посао. Бугарска је потписала са „Гаспромом“ дугорочан уговор по мање-више високим ценама, у међувремену цена гаса на западним берзама је изузетно пала, што је био добар аргумент не само Бугарској, већ и осталим земљама да од својих добављача затраже смањење цена

„То је јасан захтев и један од разлога због којих се „Гаспром“ сложио са захтевима Бугарске. У Европи се води „ценовни рат“, а како би се сачували клијенти и удео у тржишту, треба жтрвовати цену. „Гаспром“ чува Бугарску као свог клијента, али жртвује цену и маржу, као и своју добит“, рекао је експерт.

Експерт додаје да у томе не види ништа лоше, јер Бугарска купује руски гас у великим количинама, цене у европским хабовима неће заувек остати ниске, а на тај начин чува и једног од важних клијената. 

Турски ток и велики број добављача оборили цену

„Док траје „ценовни рат“ и док је потребан Турски ток,“ Гаспром“ је принуђен на уступке Бугарској. Бугарска има и алтернативу, а то је течни гас из Азербејџана, који долази до Грчке, где се претвара у гасовит облик и иде преко интерконектора у Бугарску. Наравно, течни гас је скупљи за Бугарску, али је и то алтернатива.  Када алтернативе постоје, Бугарска добија могућност да  тражи од Гаспрома снижење цена“, објашњава експерт.

И сам бугарски премијер је на прес конференцији истакао значај који диверсификација и конкуренција имају за цену гаса. Он је истакао да ће већ у октобру Бугарска ће моћи да увози до милијарду кубних метара годишње из Азербејџана, преко гасовода ТАП и интерконектора из Грчке, преко које ће имати и приступ глобалном тржишту течног гаса који ће увозити из САД, Катара и Египта

Експерти подсећају да је ЕУ оптуживала Русију за „гасне кризе“ 2006. и 2009. године, па овакви поступци „Гаспрома“ смањују маневарски простор европских бирократа за нове оптужбе, иако се, подсећају експети, ситуација на европском тржишту гаса променила и заправо порасла зависност од руског гаса, без обзира на све позиве Брисела да се диверсификују „извори енергије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала