Да ли је Земља равна? Шта кажу „равноземљаши“, ко има одговор?

CC0 / / Равна Земља
Равна Земља - Sputnik Србија
Пратите нас
„Две ствари су сигурне, да ћу једнога дана умрети и да је Земља равна“, каже Рикардо, власник ресторана у Сао Паулу у којем се окупљају бразилски „равноземљаши“.

Док седи покрај модела Земље равне попут палачинке, Рикардо признаје да се људи углавном смеју кад им каже да је њихов планета пљосната.

Тај шездесетогодишњак власник је ресторана који је постао окупљалиште људи попут њега, оних који одбацују чињеницу да је Земља округла.

Реч је о необичном, али изненађујуће великом клубу. По испитивању јавног мњења, више од 11 милиона Бразилаца или око седам посто становништва верује да је Земља равна.

Међу њима има и познатих особа, попут писца и новинара Олава де Карваља или доктора геофизике Афонса де Васконселоса.

Но бразилски „равноземљаши“ су тајанствена и понекад параноична заједница која међусобно комуницира шифрованим порукама на Воцапу, на затвореним Фејсбук групама и преко Јутјуба. Тамо могу слободно износити своја гледишта и аргументе без страха да ће их исмевати. Тврде да су сви супротни докази плод завере.

„Највећа лаж људског рода“

Бразилци који верују да је Земља равна углавном су мушкарци, често католици или протестанти и релативно ниског нивоа образовања.

„Ми смо најпаметнији, запишите то“, тврди педесетогодишњи предузетник Андерсон Невес, гост Рикардовог ресторана. „Малигна псеудонаука затровала је образовне обрасце у свету. Округла Земља највећа је лаж људског рода и диктира је глобална елита“, увјерен је Невес.

„Погледајте само хоризонт или се попните  на планину и фотографишите. Нећете видети да је Земља заобљена“, објашњава. Не верују фотографијама из свемира, не хају за одговоре научника о гравитацији, не маре за Фукоово клатно и за два хиљаде година астрономских посматрања.

„Од Галилеjeвог времена са сигурношћу знамо да је Земља округла. А Грци су то схватили и пре 2000 година“, каже астроном Роберто Коста са универзитета у Сао Паулу.

„Теорија о равној Земљи питање је за психологе, а не научнике. Земљин облик није научни  проблем“, одлучан је Коста.

Ајфелов торањ

Но један од најугледнијих бразилских равноземљаша је и Афонсо де Ваконселос, геофизичар с докторатом универзитета у Сао Паулу. Води Јутјуб канал „Сијенсија де вердаде“ (Права наука) на којем излаже своје идеје, а прати га 345.000 претплатника.

Сијалица гори у Теслиној руци - Sputnik Србија
Тесла је говорио: Причам са муњама на матерњем језику

Прошле године је организована прва конвенција бразилских равноземљаша, која је окупила неколико стотина људи у Сао Паулу. Њихова омиљена мета је НАСА. Оптужују је за лажирање одласка на Месец.

„Човек никад није крочио на Месец. То је направљено у студију“, уверен је Рикардо.

Када су посреди снимци лоптасте Земље из свемира, Рикардо има спремно питање: „А где је укошени Ајфелов торањ?“

Погинуо Луди Мајк приликом покушаја да докаже да је Земља равна плоча /видео/

Колико Руса верује да је Земља равна и шта мисле о ванземаљцима?

НАСА покушала да убеди репера да је Земља округла

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала