Пентагон објаснио зашто САД каскају за Русијом у хиперзвучном оружју

© YT/Pravda ReportРакета Циркон
Ракета Циркон - Sputnik Србија
Пратите нас
САД заостају за Русијом у сфери хиперсоничног оружја будући да је Вашинтон још давно одлучио да одустане од примене таквих технологија у новим системима наоружања и ослонио се на друге војне компоненте, изјавио је помоћник директора за хиперзвучна истраживања Пентагона Мајк Вајт, а пренео „Вашингтон егзаминер“.

Како подсећа лист, Совјетски савез и Америка започели су хиперзвучна истраживања већ крајем '40-их година прошлог века, међутим Русија је у том домену постигла далеко већи успех него што је то случај са Америком.

С тим у вези, директор за одбрамбена истраживања и модернизацију наоружања у Пентагону Марк Луис је истакао да је тренутно највећи приоритет Вашингтона примена хиперзвучне технологије у наоружању.

Он је нагласио да САД планирају да направе читав комплекс таквог оружја, али да оно неће бити спремно до средине 2020-их година.

Луис је, међутим, навео и да је као разлог зашто Русија и Кина предњаче по питању развоја хиперзвучног наоружања јер су на располагању имале сва америчка истраживања у том пољу, имајући у виду да је та информација била јавна.

„Америка редовно објављује велики број тих истраживања, а Кина и Русија их читају“, објаснио је он.

„Вашингтон егзаминер“ је подсетио и да су у фебруару амерички војни званичници тражили да се уложи више средстава како би Америка стигла Русију и Кину у сфери хиперзвучног оружја.

Иначе, Русија је до сада тестирала неколико врста хиперзвучних ракета које се могу лансирати са бродова, подморница, али и са копна и из ваздуха. Ради се о ракетама „Циркон“, „Авангард“ и „Кинџал“, а према најавама руских званичника, ради се на развоју још десетак пројеката.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала