Руски ловац-бомбардер Су-34М добија „циркон”

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаЛовци Су-34
Ловци Су-34 - Sputnik Србија
Пратите нас
Морнарички вишенаменски ловац-бомбардер Су-34М, над којим су радови одложени због разлога који „нису техничке природе” би требао да буде опремљен противбродским ракетама (ПРК) „оникс” и „циркон”, пише војни стручњак Максим Климов у „Војно-индустријском куриру”.

„У поређењу с постојећим саставом морнаричке авијације кога чине авиони Су-30СМ, модернизовани Су-34М би могли имати већи радијус примене и повећану војну носивост, која се огледа у опремљености тешким ПРК”, истиче војни стручњак.

По његовом мишљењу, тренутна оријентисаност авијације руске Ратне морнарице на „тактичке” ПРК типа Х-35 при наглом повећању опсега провиваздухопловних навођених ракета непријатељских бродова „ставља наше носаче на мету још пре него што постигну ракетни домет”.

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛовац Су-34 током ваздушног напада
Руски ловац-бомбардер Су-34М добија „циркон”  - Sputnik Србија
Ловац Су-34 током ваздушног напада

Климов чланак је посвећен главном конструктору Су-34 Ролану Мартиросову, који је преминуо 27. фебруара.

Подсетимо, у јануару је лист „Известија” писао да ће Ваздушно-космичке снаге Русије добити Су-34 с индексом НВО („Нове могућности”), створене на основу борбеног искуства у Сирији.

У фебруару 2019. године руски председник Владимир Путин је открио карактеристике ракете „циркон”, која је способна да уништи „како морске, тако и сувоземне циљеве”.

© Фото : Јутјуб/БОРЯРуска ракета "Циркон"
Руски ловац-бомбардер Су-34М добија „циркон”  - Sputnik Србија
Руска ракета "Циркон"

Према његовим речима, хиперсонична морска ракета „циркон” ће имати брзину од девет маха и домет лета већи од хиљаду километара. Планирано је да се овим новим оружјем опреме надводни бродови и подморнице и бродови у изградњи, укључујући оне дизајниране за ракете „калибар”.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала