„Супер уторак“: Повратак Бајдена у изборну трку победом у осам држава

© AP Photo / Marcio Jose SanchezЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши потпредседник САД Џо Бајден вратио се у трку за кандидата Демократске странке након победа у осам држава у такозваном „супер уторку“, док је сенатор из Вермонта Берни Сандерс, победио у четири државе које имају велик број делегата.

Према пројекцији америчке агенције АП и америчких телевизијских мрежа, бивши потпредседник Џо Бајден је победио на изборима у Вирџинији, Северној Kаролини, Алабами, Оклахоми, Тенесију, Минесоти, Арканзасу и Масачусетсу, преноси Танјуг.

Берни Сандерс победник је у Kалифорнији, која носи највећи број делегата (415), затим у Вермонту, савезној држави коју заступа у Сенату, Kолораду и Јути.

У Тексасу и Мејну још се не зна победник, јер су два најјача кандидата Демократа превише близу по освојеним гласовима те се још не може прогласити победник.

„Ово је добра ноћ и изгледа да ће бити боља. Овај дан не зову 'супер уторак' без разлога“, рекао је Бајден на митингу у Лос Анђелесу.

Сандерс је окупљенима у Вермонту рекао да је апсолутно уверен да ће освојити председничку номинацију.

У трци демократа учетвовао је и милијардер и градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг који је, осим победе на кокусима на територији Америчка Самоа, остварио незавидан резултат на изборима.

Блумберг је у своју кампању уложио више од 500 милиона долара, али му је то обезбедило једино победу у Америчкој Самои, која носи тек шест делегата.

Трамп очекивани победник

Амерички председник Доналд Трамп победио је у савезним државама у којима су затворена биралишта у суперуторак, што је био и очекивани резултат будући да се такмичи готово без супарника, преноси Индекс.

У твитовима Трамп је захвалио државама Вермонт, Северна Kаролина, Алабама, Оклахома, Масачусетс, Тенеси и Мејн.

У неким државама, као што је Вирџинија, републиканци су отказали предизборе јер је било потпуно јасно да ће Трамп победити.

„Супер уторак“ је дан када и демократе и републиканци на предизборима бирају кандидате за председничке изборе у 14 савезних држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала