Узалудне претње министра: Војници и полицајци по закону могу без униформе на литије

Пратите нас
Закон о Војсци и Закон о унутрашњим пословима Црне Горе дозвољавају војницима и полицајцима да присуствују протестним, страначким и другим политичким скуповима без униформе, истакли су из НВО Акција за људска права (ХРА) и Института алтернатива (ИА) у писму начелнику Генералштаба Војске Црне Горе Драгутину Дакићу.

Дакић је недавно изјавио да не одобрава учешће службеника Војске и полиције на литијама, које се два пута седмично одржавају у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести, којем се противи Митрополија црногорско-приморска.

У писму Дакићу ХРА и ИА истичу да Закон о Војсци у члану 60 дозвољава службеницима Војске да присуствују протестним, страначким и другим политичким скуповима без униформе.

Иако, како наводе, овај закон начелно забрањује „испољавање политичких уверења“, као и Закон о државним службеницима, ниједан закон те појмове не дефинише.

„Према томе, и ако се сматра да литије нису само верски скуп, него протестни скуп политичког карактера, припадници снага безбедности опет могу да присуствују таквом окупљању под условом да нису униформисани“, истиче се у саопштењу ХРА И ИА, пренео је портал РТЦГ.

У погледу осталих активности, као што је комуникација на друштвеним мрежама, предложили су да се законске забране „политичког деловања“ и „испољавања политичких уверења“ законима одговарајуће прецизирају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала