Завршен први састанак ОПЕК+ о смањењу производње нафте – договор остаје тајна

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОПЕК плус
ОПЕК плус - Sputnik Србија
Пратите нас
Сусрет представника Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и делегације из Русије у Бечу је завршен тако што су сви учесници сагласни са изнетим препорукама о судбини договора о смањењу производње нафте, иако ће оне још неко време остати у тајности, изјавио је министар енергетике УАЕ Сухеил ел Мазури.
„Сусрет, по мом мишљењу, је завршен успешно. За сада нећемо објављивати препоруке које су изнете на састанку, али је важно да су сви са њима сагласни. Те препоруке ће бити разматране и на састанку у четвртак и надам се да ће све земље које производе нафту донети праву одлуку“, оценио је он.

Иначе, састанак у Бечу инициран је како би се увела додатна смањења производње нафте са циљем да се повећа цена „црног злата“, које су од почетка године пале за петину због избијања епидемије корона вируса.

Саудијска Арабија предлаже да се у другом кварталу године производња нафте смањи додатно за милион до милион и по барела по дану, а да до краја године остане на снази садашње смањење од 2,1 милион барела по дану.

Русија се, међутим, залаже да до краја другог квартала године производња остане на садашњем нивоу.

Руски министар енергетике Александар Новак напустио је састанак после три сата разговора, а у Беч ће се вратити у петак када ће бити одржан још један састанак ОПЕК+ (чланице ОПЕК-а и Русије).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала