Америка отворено прети санкцијама Приштини, али обећава и награду ако буду послушни

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Притисак САД према Приштини ескалирао је последњих недеља због одбијања Приштине да следи став САД да одмах и безусловно укине таксе. У игри су сада и економске санкције, али и потенцијалне новчане награде.

Последња претња Косову стигла је од саветника америчког председника за националну безбедност Роберт О`Брајана. Он је упозорио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ће САД обуставити сву економску помоћ Приштини, ако таксе на не буду одмах укинуте.

С друге стране, Хашим Тачи, председник Косова по повратку из Вашингтона изјавио је да је Америка спремна да уложи на Косово 150 милиона евра ако се постигне споразум са Београдом, а предуслов за то је да се таксе укину.

Да ли су Приштини испоручени и штап и шаргарепа - санкције и награда - с обзиром какве одлуке буду доносили?

Санккција или награда из Америке

Политиколог Драгомир Анђелковић, ипак, верује да се Приштини нуде и штап и шаргарепа, али да следи и озбиљан притисак ако не буду прихватили да се таксе укину.

„Опет, нуди им се и стимулација. Међутим, тешко је у овом моменту стварно рећи до које мере је америчка политика конзистентна по том питању. Јер, не треба заборавити да је америка дубински подељена на круг око Трампа и његов део администрације и на дубоку државу, дакле читав низ сенатора и конгресмена који су блиски Приштини. Тако да однос према Косову у великој мери није само став спољне политике Америке већ и унутрашње,“ објашњава Анђелковић.

Он сматра да у таквим околностима званична Америка вероватно и нуди Приштини неку врсту награде да укине таксе.

„Није лако спровести санкције и мере против Приштине с обзиром на огроман албански лоби повезан са Демократама у Америци и људима из такозване „дубоке државе“. Тако да би све ово требало да охрабри Београд јер ово  први пут да Америка показује спремност да примени санкције према Приштини,“ мишљења је Анђелковић.

С друге стране, додаје он, ипак треба да будемо и реални и да не заборавимо да Косово има јаке лобисте у Америци, а нарочито међу Трамповим опонентима.

Шамар непослушном детету

Политиколог са Косова Неџмедин Спахиу није сигуран колико се Тачију може веровати на реч, јер је више пута слагао, и напомиње да ће таксе свакако бити укинуте од 1. априла.

„Не ради се овде ни о никаквом штапу ни шаргарепи. Косово је америчко дете  и овакав однос америке је поступак према непослушном детету. Ако не слушају добиће шамар. Али, у конкретном случају неће Косово добити шамар већ Аљбин Курти, ако не послуша,“ сматра Спахиу.

По његовим речима, Америка економски подржава Косово независно од тога шта се дешава и уверен је да се ту не може ништа променити јер, просто, они неће дозволити да Косово пропадне.

Извори из Приштине спекулишу и да је због Куртијевог инаћења већ обустављени раније планирани пројекти „Миленијумски изазови“, које је требало да финансира Америка, а реч је о, наводно, десетинама милиона евра.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала