Бугарска ће тражити од ЕУ новац за обезбеђивање границе од миграната

© Sputnik / Бурку Окутан / Уђи у базу фотографијаСитуација се знатно заоштила у пограничном подручју последњих дана
Ситуација се знатно заоштила у пограничном подручју последњих дана  - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка ће добити  од ЕУ финансијску подршку у висини од 350 милиона евра као помоћ да би се изборила с новим таласом миграната, рекао је за бугарску ТВ Нова посланик у Европском парламенту из редова владајуће странке ГЕРБ Емил Радев, и додао да је помоћ тражила и Бугарска.

„Рекли су да ће 350 милиона евра бити издвојено хитно, а да ће затим бити издвојена и додатна помоћ – све за потребе људи који су већ неколико година на територији Грчке“, додао је Радев.

Помоћ је, додао је он, тражила и Бугарска, мада званична Софија није изнела захтев за неку конкретну суму.

„Упутио сам питање Европској комисији какве могућности имамо за издвајање финансијских средстава за Бугарску. Ми немамо проблеме с мигрантима или избеглицама, али имамо велике расходе за обезбеђивање спољне границе“, рекао је он и додао да нису потребне додатне снаге Фронтекс, али јесу потребна средства за жандармерију, пограничну полицију и, ако се укаже потреба, за војску.

Бугарска мора да буде спремна за прилив миграната, истакао је Радев.

„Једно је јасно: ако не буде добре заштите спољних граница Европе неће бити ни нормалног функционисања шенгенског простора – ту Бугарска има кључну улогу, најтежа је бугарско-турска граница. И ту се увек може поставити питање: зашто Бугарска још није у шенгену, кад смо у пракси гаранти нормалног функционисања шенгенског простора“, упитао је Радев.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала