Хоће ли Русија посматрати НАТО маневре на својој граници

CC BY 2.0 / Program Executive Office Soldier / U.S. Army snipersАмерички и летонски снајперисти током заједничких војних вежби у Летонији
Амерички и летонски снајперисти током заједничких војних вежби у Летонији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Позивом Русије да посматра војне вежбе „Дифендер 2020“, Пољска испуњава своје међународне обавезе, али питање је хоће ли Москва послати своје посматраче, истичу експерти.

Према речима експерата, Пољска није могла да поступи другачије, због постојања Бечког документа о мерама за јачање поверења и безбедности из 2011. године који је донео ОЕБС, а чије су потписнице све чланице ове организације, па и Русија и Пољска. 

„Стране потписнице су обавезне да позову посматраче на војне вежбе чији број учесника превазилази тринаест хиљада војника. На војним вежбама „Заштитник Европе“, их је више, тако да Пољска испуњава своје обавезе“, рекао је Јуриј Зверјев са Балтичког федералног универзитета „Имануел Кант“.

Пољска у центру војних вежби

Александар Носович, војни експерт, додаје да без обзира на то што ће се ове војне вежбе одржати, између осталог, и на територији Немачке и балтичких земаља, Пољска се у односу на остале европске земље налази у центру дешавања и има најактивнију улогу, због тога позив Русији долази управо из Варшаве.

Конвој оклопних возила НАТО војске иде из Немачке у Пољску - Sputnik Србија
У Пољској почеле највеће вежбе пребацивања америчких снага у Европу

„Најмасовнији део вежби „Заштитник-2020“ биће одржан близу граница Русије. Заправо смисао ових војних вежби НАТО-а састоји се у одржавању активности на спољним границама ЕУ, у првом реду, на источним границама, јер инструменти НАТО-а за решавање безбедносних проблема на јужним границама ЕУ, нису релевантни. НАТО као војно-политички блок остаје релевантан због „надувавања“ приче о руској претњи на Западу. И због тога ће најбројнији део војне технике и војске бити стациониран у Пољској и балтичким земљама које се директно граниче са Русијом“, рекао је експерт.

Да ли ће руски посматрачи присуствовати војним вежбама?

Војни аналитичари истичу да је сада главно питање хоће ли уопште руски посматрачи присуствовати овим војним вежбама у условима повећане затегнутости и слабе сарадње између НАТО-а и Русије. Носович објашњава да ће то пре свега зависити од тога какве ће услове боравка руским посматрачима понудити земље НАТО-а.

„Ако позив за посматрање војних вежби буде пука формалност, да руски посматрачи не могу да оцене степен опасности и сигурности текућих војних вежби за пограничне области Русије, тада нема смисла учествовати на овим војним вежбама и пружати им легитимност слањем својих посматрача. Ако предлози од стране Сeверноатлантске алијансе буду коректни, руска страна ће пристати на позив Пољске“, рекао је експерт.

Војни аналитичари подсећају да када су Русија и Белорусија одржавале сличну војну вежбу „Запад 2017“ у близини граница НАТО-а, оне су позвале посматраче земаља чланица да присуствују. ЕУ је је тада, према њиховим речима, водила информациони рат против ових вежби, а Пољска је била један од предводника, међутим у овој ситуацији Пољска симетрично реагује. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала