Курц: Ако мигранти пробију границу, зауставићемо их на Западном Балкану

© AP Photo / Visar KryeziuСебастијан Курц
Себастијан Курц - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да постоји трострука безбедносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године, која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу, бити заустављени на Западном Балкану.

„Постоји трострука мрежа. Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тесном контакту са пријатељима на Западном Балкану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. Године“, рекао је Курц у интервјуу бечком дневнику "Кронен цајтунг".

Упозорио је да ће, ако ЕУ дозволи избеглицама које се тренутно налазе на турско-грчкој граници улазак, милиони кренути на пут.

Најважније је сада, према његовим речима, да се Грчкој пружи што боља подршка и да ЕУ упути јасну поруку, која мора бити да неће дозволити уцене председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Курц је нагласио да актуелна ситуација није случајност, већ свесан, организовани напад Турске, преноси Танјуг.

„Тим људима је дата лажна нада. И они су делимично турским аутобусима превезени до границе“, рекао је он, додајући да је драматично што Турска злоупотребљава патњу тих људи.

„Ако турски напад буде успешан, падне грчка граница, то ће значити даље кретање тих људи, и то води ка крају Европе без унутрашњих граница“, упозорава Курц.

Апеловао је на Европљане, који говоре о потреби заштите спољне границе, да не поклекну притисцима Ердогана и пруже подршку Грчкој јер она сада чини што су тражили - штите спољну границу ЕУ.

Подвукао је да ЕУ мора упутити јасну поруку да нема права на азил за људе који се не налазе у опасности, те је додао да многи међу онима који су тренутно на турско-грчкој граници не долазе из Сирије, већ годинама живе у Турској, где нису угрожени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала