Лавров: Безбедносни коридор и заједничке патроле Русије и Турске на путу М4 у Идлибу

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су се Русија и Турска договориле да оформе безбедносни коридор у дужини од шест километара  ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Сирији.

Лавров је рекао и да су се две земље договориле да 15. марта почну заједничкo патролирање дуж пута М-4 Б. Тај пут повезује Латакију и Алеп.

Он је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре председника двеју земаља после њиховог шесточасовног разговора о ситуацији у Идлибу у Сирији.

Путин је рекао да су две стране усагласиле заједнички документ о нормализацији ситуације у Идлибу, који ће представити министри спољних послова.

Заоштравање ситуације у Идлибу

Подсетимо, до заоштравања ситуације у Идлибу је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун.
Као одговор на то, у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала