Посланик из Доњецка: Кијев рачуна на помоћ Запада у решавању сукоба у Донбасу

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Донбасу
Ситуација у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев рачуна на помоћ Запада у решавању сукоба у Донбасу путем силе јер је дао дозволу за улазак страних војника на територију Украјине, сматра посланик Народног савета Доњецке Народне Републике (ДНР) Александар Камишов.

Украјински парламент је, наиме, у среду усвојио закон којим се одобрава да ове године на територију Украјине уђу  јединице оружаних снага других земаља због учешћа на мултинационалним вежбама. Украјински председник Владимир Зеленски још увек није потписао тај документ.

„Усвајањем овог закона биће и правним путем потврђено постојеће стање. Добро нам је познато да су у Украјини од 2014.године присутни и експерти НАТО, и читаве војне јединице, као и да учествују у војним вежбама и индиректно и у борбеним дејствима“, рекао је посланик. 

Према његовим речима, НАТО и Запад одавно се осећају као „прави господари“ у Украјини, стога усвајање овог закона вероватно неће драматично утицати на ситуацију у Донбасу.

„Зеленски јавно признаје да америчка војска може да ради у Украјини шта год хоће, а Рада га подржава у томе. Јасно је да тиме што званично даје одобрење страним трупама да ступе на територију Украјине, Зеленски неће испунити оно што је договорено Минским споразумима, већ рачуна да му тутори с друге стране океана помогну у насилном решавању сукоба у Донбасу. Међутим, политичко искуство (бившег председника Украјине Петра) Порошенка сугерише да су те наде узалудне“, изјавио је посланик.

Сукоб на истоку Украјине

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју, између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала