Путин објаснио Ердогану шта се десило у Идлибу /видео/

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се са својим руским колегом Владимиром Путином у Москви са циљем да пронађу решење ситуације у сиријском Идлибу.

Руски председник Владимир Путин је на почетку састанка изразио саучешће турском колеги поводом погибије турских војника у Сирији.

По његовим речима, сиријска војска није знала где су се налазили турски војници који су погинули у нападу.

Председник Русије је признао да је ситуације у Идлибу толико ескалирала да захтева директан разговор два лидера.

Он је додао да Русија изузетно цени што има добре односе са Турском, али да је сада настао тренутак да се разговара о целокупној ситуацији како се ништа од тога не би поновило, и како се руско-турски односи не би разрушили.

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган на састанку у Москви - Sputnik Србија
Све очи упрте у Москву: Шта ће договорити Путин и Ердоган

Путин је такође рекао да се ситуација у Идлибу заоштрила до те мере да изискује лични разговор лидера Русије и Турске.

„Као и увек, имамо о чему да попричамо, а ситуација у Идлибу за заоштрила до те мере, да то изискује наш лични и директни разговор“, нагласио је Путин.

Такође је навео и да ће првенствено са Ердоганом разговарати у четири ока, након чега ће се преговорима прикључити и остатак делегације.

Са друге стране, Ердоган је рекао да је главни задатак овог сусрета да се настави развој билатералних односа Русије и Турске, те је изарзио уверење да ће у томе и успети.

Такође је рекао и да је сигуран да ће преговори са Путином резултирати решавањем ситуације у Идлибу.

„Неоспорно је да овај сусрет по питању Идлиба има огроман значај. Ситуација у тој сиријској провинцији је заиста напета, због чега је цео свет данас упро очи у Москву. Сматрам да ће сви кораци који буду утврђени овде засигурно олакшати ситуацију“, навео је Ердоган у Кремљу.

Шта се очекује од састанка

Стручњаци кажу да састанак Путина и Ердогана улива оптимизам, јер би главни параметри требало да су усаглашени, међутим руски медији пишу да је до овог сусрета дошло јер представници Русије и Турске, на нижем нивоу, до сада нису успели да пронађу решење које би задовољило обе стране.

Иначе, Ердоган је у Москву допутовао у пратњи министра одбране и министра финансија, као и шефа турске обавештајне службе.

Подсетимо, до заоштравања ситуације у Идлибу је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун.

Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала