Владика Јоаникије: Не смемо да попустимо, ови су отишли даље и од Турака и од комуниста

© Фото : Митрополија црногорско-приморска/Б. ПантићЕпископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством служио је молебни канон Пресветој Богородици у Пљевљима
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством служио је молебни канон Пресветој Богородици у Пљевљима - Sputnik Србија
Пратите нас
Владика будимљанско-никшићки служио је вечерас молебан и предводио литију у Пљевљима после које је поручио да је актуелна власт у Црној Гори својим поступцима према Цркви отишла даље и од Турака и од комуниста закључивши да се у одбрани светиња не сме попустити.

У пљеваљској цркви Свете Петке вечерас је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством служио молебан пресветој Богородици, а потом заједно са својим домаћином епископом милешевским Атанасијем и свештенством улицама Пљеваља предводио литију у којој су учествовале хиљаде Пљевљака.

Поздрављајући владику Јоаникија и вернике владика Атанасије је рекао да се посведочују речи Светог пророка Давида да ништа није тако лепо и красно као када су браћа заједно.

Владика Јоаникије је позвао народ да истраје у праведној борби против насиља над Црквом.

„Сваки излазак брише макар по једно слово из тога злокобног закона, антицивилизацијског, дискриминаторног, назадног, закона који је изазвао оволике проблеме у Црној Гори. А могла би власт, и ми је увек на то позивамо, да врло лако реши тај проблем – да повуче закон, да повуче оне дискриматорске, антицивилизацијске, назадне одлуке које нема ни једна држава. Ниједна савремена држава не доноси такве законе“, рекао је он.

© Фото : Митрополија црногорско-приморска/Б. ПантићСкуп вереника испред храма у Пљевљима
Владика Јоаникије: Не смемо да попустимо, ови су отишли даље и од Турака и од комуниста - Sputnik Србија
Скуп вереника испред храма у Пљевљима

Нагласио је да су Турци рушили наше светиње, али их нису одузимали.

„Комунисти су одузимали црквену земљу, али нам нису одузимали светиње. Ови су отишли даље и од Турака и од комуниста, ови неокомунисти“, нагласио је епископ будимљанско-никшићки.

Поручио је да је снага у вери и правди, у истини и Богу, у заједништву.

„У овоме достојанству, у овој праведној борби да истрајемо овако, као цивилизован, културан и продуховљен народ, народ Светога Саве и Светога патријарха Варнаве. Тога сте ви свесни, нарочито овде у Пљевљима, у Старој Херцеговини“, поручио је Владика Јоаникије.

Борећи се за право, додао је он, и за слободу вере, боримо се за основне цивилизацијске тековине.

„Овај несрећни закон уздрмао је цео правни поредак Црне Горе, створио правну несигурност. Али, сви то виде, и на истоку и на западу, и на северу и на југу. Види цео народ, али јадна и несрећна власт не види. Заслепили су од моћи, силе и од пара. Ми их позивамо на дијалог, на разум, да ово реше као људи. И даће Бог, само ми да истрајемо у овој нашој одлучности и решености. Морамо да истрајемо, јер се боримо за оно што је најсветије. Не смемо да попустимо“, закључио је Владика Јоаникије.

Прочитајте још:

Црна Гора брани светиње - нико нема право да остане нема када је вера у опасности /видео, фото/

Стари су се ђаволи бојали од крста, а ови данас од слободе - поручено из Подгорице /видео, фото/

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала