У Москви постигнут договор о Идлибу

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРуски председник В. Путин састао се са турским председником Р. Ердоганом
Руски председник В. Путин састао се са турским председником Р. Ердоганом - Sputnik Србија
Пратите нас
После шест сати разговора, у Москви је завршен састанак председника Русије Владимира Путина и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Двојица лидера су усагласила заједнички документ о нормализацији ситуације у Идлибу, а Путин је захвалио је Ердогану што је дошао у Москву и оценио да су разговори завршени с позитивним исходом.

 

„Усагласили смо заједнички документ, а његов садржај изнеће министри спољних послова. У њему су изложена решења до којих смо дошли током шесточасовних разговора“, рекао је Путин на конеференцији за новинаре.

„Надам се да ће договори послужити као добра основа за прекид борбених дејстава у зони деескалацијеу Идлибу и да ће допринети  томе да престану страдања цивила, да се створе услови за наставак мировногх процеса у Сирији међу зараћеним странам“, рекао је Путин.

Путин је после састанка рекао да су терористи у Идлибу драматично појачали активности од почетка године и да су редовно нападали како позиције сиријских владиних снага, тако и цивилна насеља.

Како је рекао, од почетка године било је 15 напада на базу Хмејмим. Турска страна је о томе била информисана у реалном времену, рекао је он.

Руски председник је рекао да су терористи „фактички успели да изазову поновна борбена дејства“.

„Губитака има, нажалост, и међу турским војницима. С тим у вези сам изразио сам саучешће председнику Ердогану, знам да он веома пати због тога, а такође и родбини погинулих и читавом турском народу“, рекао је Путин.

Он је објаснио да се Русија и Турска не слажу увек око свега што се догађа у Сирији, али да су две стране увек у критичним моментима нашле заједничку тачку.

„Нисмо увек сагласни са нашим турским партнерима у оценама онога што се дешава у Сирији. Али сваки пут, у критичном моменту, ослањајући се на високи ниво билатералних односа, до сада смо успевали да нађемо заједничку тачку у вези са спорним питањима и да дођемо до прихатљивих решења“, рекао је шеф руске државе.

Према Путиновим речима, Русија и Турска су уверене да се не сме ослабити борба против терориста.

Он је додао и да је њиховом сусрету претходио озбиљан рад  неколико међувладиних консултација са акцентом на кризу у Идлибу.

„Полазимо од принципа очувања суверенитета и територијалне цоловитости Сирије. Уверени смо да се не сме допустити слабљење борбе против међународног тероризма“, истакао је Путин.

Захвалио је Ердогану што је дошао на сусрет у Москву и оценио да су разговори завршени позитивним исходом.

Руски председник је рекао и да су две стране потврдиле да су заинтересоване за наставак сарадње у оквиру формата из Астане.

„Управо процес из Астане је својевремено дао озбиљан импулс у контексту нормализације ситуације у Сирији“, навео је он.

Састанак је организован пошто је у сиријској провинцији Идлиб дошло до есклације ситуације.

Председници су прво разговарали у четири ока три сата, а потом су им се придружиле делегације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала