"Карнексу" и "Млекопродукту" отворен извоз у Русију

CC0 / Pixabay / Млеко у стакленим боцама
Млеко у стакленим боцама - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија и Русија постигле су договор о повећању робне размене у области пољопривреде, а с тим у вези и о укидању тренутне забране извоза на тржиште Руске Федерације за српске произвођаче меса и млечних производа.

„За почетак то се односи на месну индустрију ‘Карнекс’ из Врбаса и ‘Млекопродукт’ из Зрењанина, а касније и на друге фирме“, рекао је за Спутњик државни секратар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Богдан Игић.

Како је додао, у следећих петнаестак дана ветеринарска инспекција ће извршити инспекцију објекта у складу са руским стандардима, а записник о томе и упитник ће бити прослеђени надлежном органу Руске Федерације, као и све неопходне анализе, укључујући и посебну анализу на натамицин.

„Након те анализе очекује се скидање забране за ‘Млекопродукт’. Што се тиче месне индустрије ‘Карнекс’ већ смо извршили неопходну контролу и послали смо записник, тако да се очекује скидање забране у врло кратком року“, нагласио је Игић.

Делегација Министарства пољопривреде Србије, на челу са Игићем, учествовала је у раду Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије у Казању и одржала је низ важних састанака, укључујући и онај са замеником министра пољопривреде Руске Федерације Сергејом Љевином.

У начелу је договорена и посета руског министра пољопривреде Дмитрија Патрушева Београду у првој половини априла, са циљем да се прецизирају планови о повећању трговинске размене између две земље.

Поред тога, договорен је и долазак делегације Министарства пољопривреде Татарстана у Србију, како би се упознали са пољопривредним производима које Србија извози у Русију и како би се омогућио извоз пољопривредних производа из Татарстана у нашу земљу.

Током Међувладиног комитета у Казању такође је констатовано и да је у последње три и по године, од доласка министра Бранислава Недимовића на цело Министарства пољопривреде, повећан извоз ка РФ, а такође и робна размена - за то време српски извоз пољопривредних производа у РФ скочио је са 295 милиона долара на скоро пола милијарде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала