САД охрабрене вестима о турско-руским споразумима о Сирији

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаОклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници
Оклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
САД се надају да ће споразуми, које су закључили председници Русије и Турске – Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган о сиријском Идлибу, допринети деесакалацији ситуације, саопштио је порптарол Стејт департмента.

„Охрабрени смо вестима о турско-руским споразумима о прекиду ватре у Идлибу, који ће, како се надамо, допринети деескаалацији веома опасне ситуације и ублажити страшну хуманитарну кризу“, рекао је саговорник РИА „Новости“.

Према његовим речима, САД су спремне да разговарају о томе са Турском, што и очекују.

САД и Турска стреме „правом" примирју

У међувремену, специјални представник САД за Сирију Џејмс Џефри каже да САД и Турска стреме „правом“ примирју у Идлибу.

„Руси су одбацили све наше предлоге за компромис, и врше притисак с циљем војне победе. Турци сада кажу, и ми их сто одсто подржавамо, да више не може бити таквих примирја. Потребна је линија на земљи, коју нико неће прећи“, рекао је Џефри у интервјуу за „Си-би-си њуз“.

Према његовим речима, ако се ситуација у Идлибу погорша, доћи ће до „хуманитарне катастрофе“ и „опасне геостратешке ескалације“. Он је додао да је реч о опасној међународној ситуацији, коју треба контролисати помоћу примирја.

Не мислим да ће Руси и председник Сирије Башар Асад победити у Идлибу. Разлог због кога се Турска не може повући је то што би добили нових три милиона избеглица, поред скоро четири милиона, који су већ стигли из Сирије. Они физички не могу изаћи на крај с тим“, рекао је Џефри.

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, после шесточасовних разговора у Москви 5. марта усагласили су документ у циљу нормализације ситуаиције у сиријском Идлибу, који садржи три тачке: прекид ватре, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле две земље од 15. Марта  дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала